Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristerssons maktbesked: ”Är skyldig att försöka”

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att han är skyldig att försöka bilda ny en regering och att alla andra regeringsalternativ vore sämre för Sverige. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver på SvD:s debattsida att han anser sig vara skyldig att försöka bilda ny regering och att alla andra regeringsalternativ vore sämre för Sverige. 

”Alliansens väljare har röstat för Alliansens politik. Därför står jag till förfogande. Inte för att jag vet att jag kommer att vinna, utan för att jag är skyldig att försöka”.

I nästa vecka kan Sverige få en ny statsminister om Moderatledaren Ulf Kristersson accepteras av tillräckligt många riksdagsledamöter vid statsministeromröstningen. 

Men i nuläget ter det sig mycket osannolikt att han klarar omröstningen. Liberalerna har redan meddelat att man tänker rösta nej. 

Centerpartiet har förvisso inte fattat något definitivt beslut, men enligt både partiledaren Annie Lööf och partisekreteraren Michael Arthursson är invändningarna – att regeringen skulle kräva Sverigedemokraternas aktiva stöd i alla viktiga omröstningar – desamma nu, som när partiet sa nej till Kristerssons regeringsalternativ första gången. 

Nu skriver Ulf Kristersson om sin syn på regeringsbildningen på SvD:s debattsida:  

”En ny regering kommer säkert förlora en och annan omröstning mot oheliga politiska allianser. Sker det ofta och i principiellt viktiga frågor så får riksdagen välja en ny regering. En minoritetsregering måste ha respekt för att det är riksdagen som bestämmer. Men riksdagen ska också veta att en regering som jag leder bara regerar vidare om den kan regera med integritet”. 

LÄS ÄVEN: SD rusar i ny mätning – är näst största parti 

Ulf Kristersson skriver om reformer han vill genomföra och nämner bland annat satsningar på polisen, sjukvården, försvaret, infrastruktur, skattesänkningar för både pensionärer och dem som arbetar. 

”Är skyldig att försöka”

Och enligt Ulf Kristersson skulle alla andra regeringsalternativ vara sämre för landet. 

”Mer socialistiska. Mindre frihetliga. Sämre för företagande och entreprenörskap. Sämre för äganderätt och valfrihet. Sämre för Sveriges landsbygd och gröna näringar. Sämre för klimat och konkurrenskraft. Sämre för Sveriges försvar, rättsväsende och polis.

Alliansens väljare har röstat för Alliansens politik. Därför står jag till förfogande. Inte för att jag vet att jag kommer att vinna, utan för att jag är skyldig att försöka”. 

Jan Björklund gästade på torsdagskvällen SVT:s Aktuellt. Liberalerna har alltså redan beslutat att man kommer att rösta nej till Ulf Kristersson i statsministeromröstningen på onsdag. På frågan om vad som krävs för att de ska ändra sig svarar han: 

– Det måste vara något väldigt dramatiskt som händer. Vi har fattat beslut om att rösta nej - det beror inte på att vi är emot Moderaterna eller Ulf Kristersson, det beror på att vi är emot den maktställning som Sverigedemokraterna skulle komma att få.

SD kräver minskad invandring 

Han säger att man kan hoppas att SD stöder en alliansregering utan att få något i gengäld, men att han tror att det är ett luftslott. 

Jan Björklund säger fortsatt att han vill se ett samarbete mellan alliansen och S eller alliansen och MP. På frågan om han kan tänka sig att ha en ministerpost i en S-ledd regering svarar han: 

– Det är helt underordnat vilka som ska vara ministrar. Det handlar om att komma överens om politiken.

Om Sverigedemokraterna kommer att ge sitt stöd för Ulf Kristersson som ny statsminister är ännu oklart. 

Tidigare på torsdagen skrev SD:s gruppeldare Mattias Karlsson att partiet, för att kunna rösta på en annan budgetmotion i den kommande omröstningen, kräver minskad invandring.   

I sin debattartikel upprepar Ulf Kristersson Moderaternas inställning i migrationsfrågan – nämligen att han vill tillsätta en parlamentarisk utredning för en långsiktig migrationspolitik som är ”stram, ansvarsfull och human”, och att den tillfälliga asyllagstiftningen ska fortsätta gälla tills den nya politiken finns på plats. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!