Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons pik mot C: ”Titta hur bra det gått”

Moderaterna presenterade förslag mot ungdomsvåld.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: Lisa Mattisson / Expressen / Lisa Mattisson
Centerledaren Annie Lööf.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Stämningen mellan Moderaterna och Centerpartiet blir allt kyligare. 

I en intervju med Dagens Industri säger han att L har en ”mer krass syn” på januariavtalet – och skickar en tydlig pik till C. 

När Sverigedemokraterna i flera opinionsmätningar på sistone har blivit största parti har Moderaterna fått backa till att vara det näst största oppositionspartiet. 

Men i praktiken är det fortfarande Moderaterna som är det självklara alternativet till att ha ett socialdemokratiskt styre. Det säger M-ledaren Ulf Kristersson i en intervju med Dagens industri.

– Det är min absoluta bild att vi är det ledande oppositionspartiet och att vi kommer förbli det av flera skäl. Valresultatet är ett skäl. Alla bryr sig om opinionsmätningar men det är valresultatet som gäller och som pekar ut vad som händer på riktigt i parlamentet. 

Han motiverar detta med att det är mer än opinionssiffror som spelar roll när det kommer till regeringsduglighet och menar att Moderaterna har ett större förhandlingsläge än vad Sverigedemokraterna har när det kommer till att få igenom sin politik. 

”Man måste vara tydlig”

Kristersson har tidigare pekat ut Liberalerna som ett möjligt parti att, förutom Kristdemokraterna, få med i en framtida regeringsbildning. Men i intervjun med DI nämner M-ledaren inte Centerpartiet i det sammanhanget: 

– Man måste vara tydlig med att man vill ha en borgerlig regering. Jag skulle värdesätta om L var med på det. Jag uppfattar att de har en lite mer krass syn på januariöverenskommelsen.

Sedan januariavtalet ingicks har stämningen mellan M och C blivit allt frostigare och Centerpartiets argument om att avtalet håller ytterkantspartierna SD och V borta från makten är något som retar M-ledaren: 

– Vill man i grund och botten ha en Socialdemokratisk regering för att slippa prata med två partier, då ska man inte vara med och söka stöd hos en borgerlig regering för så kommer det inte bli helt enkelt. Då får man söka ett regeringsalternativ som bygger på en enda gemensam nämnare: att man ska exkludera några från inflytande. Titta hur bra det har gått.

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter här:

Sex stora nyheter sammanställda i ett nyhetsprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.