Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons möte med Åkesson hjälpte Löfven

Reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp
Analysen att Kristerssons möte med Åkesson stärker Socialdemokraternas position i samarbetet får även stöd av Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M), i bakgrunden Jimmie Åkesson (SD).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven fick draghjälp av det historiska mötet mellan Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson förra veckan när slaget om Arbetsförmedlingen skulle avgöras.

Det menar flera källor med insyn som Expressen talat med, och pekar på att Socialdemokraterna nu stärkt sin ställning i januarisamarbetet. 

Flera omförhandlingar och centerpartistiska reträtter är att vänta, tror statsvetarprofessorn Tommy Möller.

– Löfvens handlingsutrymme kommer öka, säger han.

För Centerpartiet, som investerat mycket prestige i reformen av Arbetsförmedlingen, var det ett stort politiskt bakslag när man tillslut tvingades backa från bärande delar av det förslag man drivit igenom i januariavtalet. 

Det som marknadsförts som partiets flaggskeppsreform och startskottet på en ny liberal reformvåg blir en betydligt mindre långtgående privatisering än partiet hade tänkt sig. 

Men det var trots det aldrig några hårda förhandlingar när januaripartierna skulle lösa ut frågan, menar källor med insyn.

Flera S-företrädare som Expressen talat med ser omprövningen av reformen av Arbetsförmedlingen som ett tecken på Centerpartiets tro på januarisamarbetet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Från Socialdemokraterna lovordar man nu i stället Centerns ”pragmatism” och vilja att hitta en lösning. Och flera S-företrädare som Expressen talat med ser också omprövningen av reformen av Arbetsförmedlingen som ett tecken på Centerpartiets tro på januarisamarbetet.

– Man har tydligt visat att man verkligen värnar det här samarbetet, säger en central S-företrädare.

En maktförskjutning

Men Socialdemokraternas belåtenhet över att frågan om Arbetsförmedlingen gick att lösa ut speglar också vad flera beskriver som en maktförskjutning inom samarbetet.

Förra vintern, när januariavtalet förhandlades fram, fick S betala ett mycket högt politiskt pris till C och L i form av historiska eftergifter för att få med sig de två partierna, bland annat rörande just Arbetsförmedlingen.

Men när den första omförhandlingen av en av januariavtalets 73 punkter ägde rum i helgen skedde det bara dagar efter Moderatledaren Ulf Kristerssons historiska möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Ett möte som sannolikt får konsekvenser även för januarisamarbetet eftersom framför allt Centerns men även Liberalernas väg tillbaka till Moderaterna och ett borgerligt samarbete med ens blev längre.

Det väntas i sin tur försvaga Centerns och Liberalernas förhandlingsposition, enligt flera källor inom de respektive januaripartierna.

Fler omförhandlingar att vänta

Analysen att Kristerssons möte stärker Socialdemokraternas position i samarbetet får även stöd av Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Stefan Löfvens handlingsutrymme kommer öka på flera punkter när man väntas omförhandla januariavtalet ytterligare framöver eftersom Centerpartiet inte har något trovärdigt alternativ till samarbetet med S, säger han.

Tror du att det kan bli fler omförhandlingar likt den här?

– Ja, det tror jag absolut det kan bli. Det finns flera politikområden där S gjort stora eftergifter och som kan bli komplicerade att driva igenom och där det därför kan krävas att man justerar och delvis tänker om, som i fallet med Arbetsförmedlingen, säger Tommy Möller och nämner både arbetsrätten och hyresregleringen som två möjliga exempel. 

Att oppositionen kan gå samman på det sätt man nu gjort kan därmed också utnyttjas av Socialdemokraterna för att omförhandla om mildra effekten av kontroversiella reformer, menar han. 

– Jag tror Löfvens förhandlingsutrymme gynnas av det här vi såg hända med Arbetsförmedlingen, säger Tommy Möller. 

Viktor Barth-Kron: ”Misstroendevapnet fungerar”

Expressens politiska kommentator om vinnarna och förlorarna efter överenskommelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.