Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristerssons löfte till Hédi Fried skapar diskussion

I Ekots lördagsintervju berättar Ulf Kristersson om sina starka känslor när regeringen uteslöt SD ur samtalen om gängvåld.
Ulf Kristersson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hédi Fried.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson.
Foto: ADAM IHSE /TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristerssons möte med Förintelseöverlevaren Hédi Fried har återigen hamnat i hetluften. 

M-ledaren säger att det har blivit ett missförstånd kring vad han lovat. 

– Jag har aldrig sagt att jag aldrig ska prata med Sverigedemokraterna, säger han i Lördagsintervjun i P1. 

Ulf Kristersson (M) möttes av hård kritik efter att han i början av december bjöd in SD-ledaren Jimmie Åkesson för ett möte på tu man hand. 

Framförallt hördes röster som menade att M-ledaren svikit ett löfte till föreläsaren och Förintelseöverlevaren Hédi Fried, 95. 

I juni 2018 möttes Ulf Kristersson och Hédi Fried i den senares lägenhet. Dagens Nyheter skildrade mötet då, men för några veckor sedan blev det åter högaktuellt. 

Särskild spridning fick ett citat från Hédi Fried, om vad Ulf Kristersson sagt till henne: 

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap. 

Efter att Kristersson bjudit in Åkesson för ett möte reagerade Hédi Fried med besvikelse. 

– Han lovade ju att aldrig ha något samröre med Sverigedemokraterna. Det är fortfarande samma parti som han tidigare inte var beredd att samarbeta med, sa hon då. 

Kristersson: Har blivit missförstånd 

Kritiken från Kristerssons politiska motståndare var stenhård. Statsminister Stefan Löfven kallade agerandet för ”bottenlöst omoraliskt”. 

Men Kristersson förnekade att han brutit något löfte. 

Till Eskilstuna-Kuriren sa han att han ”verkligen inte” svikit Hédi Fried. 

Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen var på plats den där dagen när mötet skedde. I en tweet som fått stor spridning skriver han: 

”Jag var där, dagen då Ulf Kristersson tittade Hédi Fried, Auschwitz-överlevaren, i ögonen och lovade att aldrig aldrig, aldrig skulle gå med på något samröre med Sverigedemokraterna. Det här kan inte ledaren för Moderaterna formulera sig förbi. Ett historiskt svek.” 

I veckans Lördagsintervju i P1 säger Ulf Kristersson att det blivit ett missförstånd om vad han egentligen lovat. 

– Jag har aldrig sagt att jag aldrig ska prata med Sverigedemokraterna. Självklart inte. Däremot var jag entydig med vårt gemensamma besked före valet – att de fyra allianspartierna sökte gemensamt regeringsansvar utan samarbete med Sverigedemokraterna. 

Kritiseras av Strandhäll 

På sin Facebook skriver Ulf Kristersson också att han har talat med Hédi Fried på telefon – och de båda konstaterade att de hade ”samma minnesbild” av vad som sades under deras möte förra sommaren. 

I ett mejl till DN bekräftar Hédi Fried Ulf Kristerssons version. 

 ”Det stämmer som han säger”, skriver hon till tidningen. 

Socialdemokraten Annika Strandhäll är dock en av dem som fortfarande är kritisk mot M-ledaren. 

”Nu har alltså Kristersson ringt upp Hédi Fried, förintelseöverlevare för att tala om att det inte var moderaterna han menade med sitt löfte att inte samarbeta med SD utan alliansen... ja vad ska man säga?”, skriver hon på Twitter. 

Men det finns också de som tycker att kritiken mot Ulf Kristersson är osmaklig. 

Widar Andersson, chefredaktör på socialdemokratiska Folkbladet, skrev i en krönika att ”det uppseendeväckande och helt absurda är att Förintelsen har dragits in i maktkampen”. 

”Utnyttjandet av Förintelsen i den svenska maktkampen är fullständigt skamlöst och smaklöst. Förintelsen bagatelliseras och släpas i smutsen i jakten på dagspolitiska poänger”, skrev han vidare. 

Ulf Kristersson har dock gjort andra uttalanden i flera medier under valåret där han helt tog avstånd från samröre med Sverigedemokraterna.

Bland annat sa han i en intervju med Aftonbladet den 8 januari 2018: 

– Mina värderingar är inte SD:s. Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, däremot ska mina väljare veta att jag kommer göra allt jag kan för att det jag går till val på ska få så stort genomslag som möjligt efter valet.

Ulf Kristersson har bokat möte med Hédi Fried:

I ett inlägg på Facebook skriver Ulf Kristersson om sitt möte förra sommaren med Hédi Fried, 95, som överlevde nazisternas förintelseläger Auschwitz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.