Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristerssons ilska efter C:s uppgörelse med S

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för M, sörjer allianspartnerns beslut:
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD-politikern Sara Skyttedahl som kandiderar för en plats i EU-parlamentet var ännu hårdare i sin kritik.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 17

C-ledaren Annie Lööf vill stödja en regering med S och MP.

Men överenskommelsen kritiseras från flera håll – både från höger och vänster. 

Moderaternas ledare Ulf Kristersson säger att Annie Lööf ringde honom och meddelade sitt besked klockan 15.03. Han beklagar C-ledningens beslut och kallar det ”historiskt dåligt”. 

– Om dagens besked blir verklighet så spräcker det i stället alliansen, säger han. 

S-profilen Daniel Suhonen: 

– Det här är en katastrof för Socialdemokraterna, det vore bättre med nyval. 

Dragkampen mellan Stefan Löfven, S, och Ulf Kristersson, M, om Centern och Liberalerna har pågått i flera veckor.

Men under fredagseftermiddagen meddelade Annie Lööf att C-ledningen vill släppa fram Stefan Löfven som ny statsminister.

Beskedet ledde till omedelbara reaktioner från andra politiker.

Ulf Kristersson kallade till en presskonferens i riksdagen där han sa att Centerpartiets besked är ett svek mot alla alliansväljare. 

– Jag beklagar djupt om det här blir Centerns och Liberalernas definitiva beslut, säger han. 

Han säger också att om Centerpartiets ledning får som de vill så finns inte längre alliansen. 

–  Om dagens besked blir verklighet så spräcker det i stället alliansen. Då skulle det inte finnas en allians på nationell nivå. 

Ulf Kristersson berättar att Annie Lööf ringde honom för att meddela sitt beslut klockan 15.03, 27 minuter innan C-ledarens presskonferens. På frågan om han är arg på Centerpartiet svarar han: 

– Jag känner i första hand en besvikelse. 

Ebba Busch Thor: ”Besviken och sorgsen” 

Under fredagskvällen skriver Ulf Kristersson på Dagens industris debattsida att dagens besked är ”skadligt för Sverige” och menar att S och MP-regeringen på fyra år inte har lyckats ta itu med de stora samhällsproblemen.

Kristersson förklarar också framtidsplanerna för Moderaterna:

”Vi kommer därför göra allt vi kan för att hitta nya former för konstruktivt borgerligt samarbete de kommande åren. Det var så vi bröt en till synes evig socialdemokratisk dominans förra gången. Det måste vi göra igen”, skriver han i Di. 

Också Ebba Busch Thor beklagar Annie Lööfs besked och säger att ”allianssamarbetet som vi känner det är ett avslutat kapitel”. 

– Sverige berövas möjligheten till ett nytt politiskt landskap. Jag är besviken och sorgsen över den här utvecklingen, säger hon på en presskonferens och fortsätter sedan: 

– Att Centerpartiet ledning nu byter fot i regeringsfrågan är inte främst ett svek mot oss, utan mot de väljare som lyssnade på alliansens samlade löfte före valet och röstade därefter. Det är ett dåligt besked, dåligt för svensk politik och dåligt för Sverige.

Carl Bildt, den tidigare utrikesministern, skriver på Twitter att det alltid är sämst att vara stödparti i en regering: 

https://twitter.com/CBildt/status/1083773728876646405

LO kritiska 

Landsorganisationen LO är kritiska efter att ha sett utkastet till överenskommelsen mellan S, C, L och MP. I den ingår bland annat förändringar i stridsfrågan om LAS, lagen om anställningsskydd. 

Enligt LO innehåller uppgörelsen förslag som ”ökar klyftorna i Sverige”, skriver de på Facebook.  

LO skriver också att skrivningarna om arbetsrätten ”inger oro” och att de kommer bevaka frågan noggrant.  

”Med uppgörelsen finns dock en möjlighet för parterna att hitta en överenskommelse som kan vara långsiktigt hållbar och hålla politikerna borta från arbetsrätten. I de förhandlingarna kommer vi att stå upp för våra medlemmars rätt till trygga jobb. Det är samtidigt bra att vi får en fortsatt S-ledd regering”, skriver de vidare. 

Jimmie Åkesson, SD, säger i en kommentar att Annie Lööfs besked innebär att alliansen inte längre existerar. 

– Naturligtvis hade jag föredragit att Sverige skulle få ett annat regeringsunderlag. Men nu blir vårt fokus att utgöra en kraftfull och aktiv opposition för att tillsammans med M och KD säkerställa en konservativ majoritet i riksdagen efter nästa val, säger SD-ledaren. 

Sara Skyttedals hårda ord 

Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Jessica Polfjärd är tydlig med vad hon tycker om C-ledningens besked. På sin Facebook-sida lägger hon upp en bild där hon kastar en alliansen-tröja i papperskorgen. 

”Kastar saker som inte längre behövs. Bye Bye”, skriver hon till bilden. 

KD-politikern Sara Skyttedal som kandiderar för en plats i EU-parlamentet var ännu hårdare i sin kritik:

"Klåpare. Bedragare. Quislingar. Vi glömmer aldrig." skriver hon.

På Ebba Busch Thors presskonferens får KD-ledaren frågan om vad hon tycker om Sara Skyttedals ordval i sin tweet. 

– Jag tycker att det är ett olämpligt ordval, svarar Busch Thor. 

"Idag är en tung dag. Centerpartiet, som en gång var drivande i att skapa Alliansen, har i dag valt att avsluta densamma. Det gör mig oerhört besviken." skriver Elisabeth Svantesson, ekonomisk talesperson för Moderaterna, på Facebook.

Men även S-profilen Daniel Suhonen är skarpt kritisk till den överenskommelse mellan S, MP, C och L som presenterades under fredagen. 

Han anser att Socialdemokraterna gått alldeles för långt för att gå C och L till mötes.

– Jag tycker faktiskt att det är en katastrof för Socialdemokraterna att genomföra den här politiken på dekret från C, L och MP. Det är väldigt tveksamt, väldigt allvarligt att man går med på det här. 

Suhonen fortsätter:

– Det är extremt långtgående förändringar som nästan pulvriserar väldigt mycket av den socialdemokratiska samhällsmodellen.

Han listar bland annat skattesänkningar, förändrad a-kassa och tredubblat rutavdrag som exempel som går emot S traditionella politik.

–  Då är det bättre med nyval tycker jag om det här är alternativet. Låt borgerligheten genomföra borgerlig politik, säger Daniel Suhonen.

M-riksdagsledamoten Maria Stockhaus fruktar att S – när de väl bildat ny regering – inte kommer bry sig om de stödpartier som inte ingår i regeringen:

"Att S-löften inte är mycket värda det har de visat. En regering kan göra mycket som inte behöver passera riksdagen, att släppa fram en S-regering utan att sitta i den är att spela rysk roulett m Sveriges framtid" skriver hon på Twitter.

SD-politikern Paula Bieler skriver på Twitter: 

https://twitter.com/PaulaBieler/status/1083741454676062213

Muf samlar in högerskor 

Moderata ungdomsförbundet, Muf, har startat ett event på Facebook, i vilket de uppmanar folk att skicka in sina gamla högerskor. 

Anledningen är att Annie Lööf tidigare, år 2013, har sagt att hon hellre äter upp sin högersko än att bli ett stödhjul till Socialdemokraterna. 

Muf skriver att de samlar in skor på måndag och tisdag, och att de senare ska lämna över skorna till Annie Lööf. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.