Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons frustration: ”Vi måste göra något annat nu”

Flickan sköts ihjäl vid en bensinmack.
Ulf Kristersson (M).Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Mikael Damberg (S).Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folk samlas vid blommorna och ljusen på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter mordet på den tolvåriga flickan i Botkyrka möttes inrikesminister Mikael Damberg (S) och Ulf Kristersson (M) i en debatt i P1-morgon på torsdagen.  

– Vi måste göra något annat än det vi gjort tidigare, säger Ulf Kristersson.

Under natten mot torsdagen skakade skottlossningar om Gävle, Trelleborg och Tensta. I helgen sköts en tolvårig flicka ihjäl i Botkyrka utanför Stockholm.

I P1-morgon lyfter inrikesminister Mikael Damberg fram att runt 1 200 nya poliser har anställts i Sverige. Bland annat har närvaron i just Botkyrka förstärkts.

– Utveckling går åt rätt håll, men det tar tid att vända en utveckling där brottsligheten har fått bita sig fast i organiserad form under lång tid, säger den socialdemokratiska ministern.

Programledaren frågar om åtgärderna är tillräckliga med tanke på helgens dödsskjutning i Botkyrka.

– Jag tror absolut att fler poliser är rätt väg, säger Damberg.

Moderatledaren Ulf Kristersson menar att politiken står handfallen och att det är dags att byta metoder.

– Fler poliser är absolut nödvändigt, men det är helt enkelt inte tillräckligt. Vi behöver mönsterbrytande åtgärder som ändrar spelreglerna.

Dubbla straff för gängkriminella

Kristersson föreslår bland annat införandet av visitationszoner, dubbla straff för gängkriminella och möjlighet att vittna anonymt. Han vill även att grovt kriminella ungdomar ska omhändertas av Kriminalvården i stället för socialtjänsten.

– Socialtjänsten är jättebra på att lösa normala sociala problem, men de är inte rustade för att ta hand om grovt kriminella 13-åringar, säger Kristersson.

Mikael Damberg hävdar att Ulf Kristersson beskriver åtgärder som ”ligger väldigt nära det regeringen redan jobbar med” – ett påstående som moderatledaren motsätter sig.

– Det här är inte seriöst. Jag har inte något emot att vara överens med regeringen, men det Damberg säger är helt enkelt inte sant.

Området är i sorg efter skjutningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.