Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons drag efter mötet med Åkesson

I ett inlägg på Facebook skriver Ulf Kristersson om sitt möte förra sommaren med Hédi Fried, 95, som överlevde nazisternas förintelseläger Auschwitz.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hédi Fried. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson har talat med Förintelseöverevaren Hédi Fried över telefon – och de båda konstaterade att de hade ”samma minnesbild” av vad som sades under deras möte förra sommaren.

Det skriver M-ledaren på Facebook.

I ett inlägg på Facebook skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson om sitt möte förra sommaren med Hédi Fried, 95, som överlevde nazisternas förintelseläger Auschwitz och Bergen-Belsen.

Efter mötet sade Hédi Fried till Dagens Nyheter:

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap.

Mötet mellan Kristersson och Fried aktualiserades på nytt i början av december i år när Moderatledaren hade ett enskilt möte med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. 

– Jag reagerade naturligtvis med besvikelse, sade Fried då.

Ulf Kristersson förnekade dock att han avgivit något sådant löfte till Hédi Fried.

Men kritiken från hans politiska motståndare var skoningslös.

”Bottenlöst omoraliskt”, vad exempelvis statsminister Stefan Löfvens omdöme. ”Sjaskigt”, kontrade Kristersson om kritiken.

”Hade samma minnesbild”

Nu skriver han på Facebook om vad han själv menade att han sade:

”När vi pratade om det kommande valet 2018, så sa jag till Hédi Fried precis samma sak som jag sa till alla andra inför förra valet: Att de fyra allianspartierna gemensamt sökte mandat för att bilda regering, och att den alliansregeringen inte skulle samarbeta med SD. Jag lovade däremot inte att aldrig samtala med, eller ha något slags samröre med SD och deras partiledare Jimmie Åkesson.”

Ulf Kristersson skriver också i inlägget att han har talat med Fried i telefon:

”Jag ringde häromdagen till Hédi Fried och vi pratade om vårt möte hemma hos henne förra året. Jag beskrev min minnesbild av vad som sagts och inte sagts under vårt samtal. Hédi Fried konstaterade att hon hade samma minnesbild. Det var fint att få tala med Hédi Fried igen, om än av lite tråkiga skäl. Vi enades om att ses hemma hos henne igen på det nya året.”

Ulf Kristersson gjorde dock uttalanden i flera medier under valåret där han helt tog avstånd från samröre med Sverigedemokraterna.

Den 8 januari 2018 sade Ulf Kristersson i en intervju med Aftonbladet:

– Mina värderingar är inte SD:s. Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, däremot ska mina väljare veta att jag kommer göra allt jag kan för att det jag går till val på ska få så stort genomslag som möjligt efter valet.

Och i en intervju med Dagens Samhälle den 8 maj avvisade han lika bestämt ett samarbete med SD:

– Jag tycker att man ska samtala, samarbeta och regeringsförhandla med partier som man verkligen delar grundläggande värderingar med, sade han då.

Se en intervju med Hédi Frieds syster Livia Fränkel, 90:

Livia Fränkel, 90, en av förintelsens överlevande: ”Det här levande beviset som vi utgör i dag måste få fortsätta på något vis”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.