Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristerssons bakslag om anonyma vittnen

Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han är advokaten som ägnat en stor del av sin karriär åt att kämpa mot staten.

I dag gör Gunnar Strömmer comeback i Moderaterna på en av de absoluta toppositionerna.

Han började med att gå mot sin egen partiledning om anonyma vittnen - ett förslag partistyrelsen ändrade på torsdagseftermiddagen.

Samtidigt viskas det i partiet om att han kan bli en potentiell justitieministerkandidat.

– Skulle vi hamna i det lyckliga läget att vi vinner kommer det bli en diskussion som får tas då, säger han själv.  

Några minuter försenad och framför stående ovationer öppnar Ulf Kristersson partiets arbetsstämma i Örebro på torsdagen.

Tackar för stödet under de 11 första dagarna som partiledare och vänder sig till sitt nya lag. 

Den nye moderatledaren talar direkt till den innersta cirkel av särskilt utvalda som ska ta partiet ur krisen och försöka vinna tillbaka makten från Stefan Löfven i valet 2018. 

Och han börjar med en person. 

- Välkommen tillbaka Gunnar Strömmer, säger Kristersson och tittar på sin för dagen nytillträdde partisekreterare och vän sen många år tillbaka.

Grundade Centrum för rättvisa

Strömmer backade upp Kristersson redan i början av 1990-talet, efter det svidande nederlaget i Lycksele mot Fredrik Reinfeldt om MUF-ordförandeposten 1992. 

1998 valdes han till MUF-ordförande och 2002 grundade han Centrum för rättvisa som på ideell basis gav juridisk hjälp till enskilda som hamnat i tvist med stat, kommun eller myndigheter. 

Sen 2011 har han varit en av advokatbyrån Gernandt & Danielssons jurister med fokus på tvister och utredningar.

Går mot partiledningen 

Så kom frågan. Många koppar kaffe med partifolk och lite sömn var knepen när han skulle avsluta en karriär och påbörja en annan så snabbt som möjligt. 

Under torsdagen, första stämmodagen i Örebro gjorde Strömmer debut som partisekreterare framför 200 ombud, partiledning och journalister.

Och det stod snabbt klart att han ännu inte smakat på partipiskan. I frågan om anonyma vittnesmål som partistyrelsen vill gå fram med säger advokaten nej. I vågskålarna ligger å ena sidan en utveckling av kriminalitet där människor är rädda för att vittna - å andra sidan rätten att som anklagad veta vem som anklagar. 

- Där är det nog min advokatinstinkt som kommer in och säger att det är grundläggande att när man blir anklagad för ett brott ska man veta vad som påstås och vem som säger det, säger han.

På torsdagseftermiddagen tvingades partistyrelsen ändra förslaget om anonyma vittnen - och i stället föreslå en utredning. Till Moderata ungdomsförbundets stora glädje. 

– MUF-linjen vann och partistyrelsen backar från förslaget om anonyma vittnen. En viktig seger för rättssäkerheten, säger Benjamin Dousa, ordförande MUF.

Partiets rättspoliske talesperson Tomas Tobé håller dock inte med om beskrivningen. 

– Vi har ifrån partistyrelsen lagt fram ett kompromissförslag som fick ett starkt stöd från storstadsförbunden, ungdomsförbundet röstade emot men jag konstaterar att de verkar rätt nöjda, säger han. 

Omröstningen om rättspolitiken sker inte förrän på fredagen. 

Också Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill möjliggöra anonyma vittnesmål.

Om justitieministerrollen: "Var sak har sin tid"

I dag är den förre partisekreteraren Tomas Tobé, som petades av Anna Kinberg Batra i juni och kompenserades med rättsfrågorna, partiets justitieministerkandidat. 

Men i partiet viskas det om ett annat namn. 

Är du säker på att det är partisekreterare du ska vara och inte justitieministerkandidat? 

- Jag kanske borde bli partiledare, men det har jag inte sagt ännu, säger Gunnar Strömmer och skrattar innan han fortsätter: 

- Var sak har sin tid. Nu är det den här frågan som kommit och jag är jätteglad att få vara med i det här laget och bidra på det här sättet. Vad som kommer hända efter ett eventuellt val så tror jag man ska vara mycket realistisk och säga att vi har ett ganska tufft utgångsläge. Det är väl en 330 dagar kvar till valet, och vi lär behöva varje dag för att göra match av det här. Skulle vi hamna i det lyckliga läget att vi vinner kommer det bli en diskussion som får tas då.