Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons attack: S har tappat kontrollen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är ett högt tonläge som slår när partiledarna för de åtta riksdagspartierna möts i en debatt i riksdagen.  

– Jag är allvarligt oroad. För Sverige har stora problem och medan problemen växer så tappar Socialdemokraterna kontrollen, säger Ulf Kristersson.

– Stefan Löfvens regering har inte lyckats med någonting, säger Jimmie Åkesson.

På söndagen hettade det till rejält flera gånger när partiledarna för de åtta riksdagspartierna möttes i en debatt i ”Agenda”.  Och tonläget fortsatte även i plenisalen i riksdagen på onsdagen. 

Men L-ledaren Nyamko Sabuni fick följa debatten från bänken. Eftersom hon inte är riksdagsledamot var det i stället Johan Pehrson som fick föra Liberalernas talan. 

I debatten gav alla partiföreträdare ett anförande med en bild av hur de ser på situationen i Sverige i dag. Och det var en mörk bild som penslades fram av flera av dem.  Kriminalitet och migration var det som stod på agendan för många och M-ledaren Ulf Kristersson riktade hårt kritik mot regeringen.

”Otryggheten skär som en kniv”

– Jag är allvarligt oroad. För Sverige har stora problem och medan problemen växer så tappar Socialdemokraterna kontrollen. Först över Sverige och sedan över själva regeringen, säger Ulf Kristersson.

Även Jimmie Åkesson var kritisk till hur regeringen agerar när många kommuner går på knäna i ett svårt ekonomiskt läge. 

– Otryggheten skär som en kniv mellan landsändar, genom städer, genom samhällen.

– Det sätt som Sverige styrs på i dag gör Sverige svagare, sa däremot KD-ledaren Ebba Busch Thor. 

Samtidigt sa Stefan Löfven att det är socialdemokratiska satsningar som byggt det samhälle som vi lever i i dag – och att lösningarna går att finna med gemensamt arbete som utgår i från januariavtalet. 

– Vi ska lösa problemen med nya metoder men med samma inställning. Vi gör det gemensamt, ingen ska lämnas efter, säger Löfven.

Han medgav att det inte är ett lätt arbete – men att det är den rätta vägen framåt. 

– Är det tufft att kompromissa? Ja. Kostar det på? Ja. Är det värt det? Ja, säger Löfven om januariavtalet.

Och när Centerledaren Annie Lööf ifrågasatte om statsministern verkligen sätter januariavtalet främst, före sina egna partiåtaganden, svarade han:

– Jag tror också att Annie Lööf ibland tar på sig partihatten. Det kan hända att även Annie Lööf ger uttryck för saker som inte står i januariavtalet. Det är fullt möjligt att ta på sig partihatten. Statsråden är satta att leverera det som står i januariavtalet, säger Löfven. 

Turkiets offensiv fördöms av partiledarna

Flera av partiledarna betonade också den allvarliga situationen i Syrien efter Turkiets attack. Både Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt och Johan Pehrson, från Liberalerna, var starkt kritiska till agerandet. 

– Vi fördömer det turkiska angreppet i Syrien, situationen får större humanitära konsekvenser, inte minst för kurderna. Och dessutom kan det leda till att IS växer sig starkt igen, inledde Löfven debatten med. 

– EU:s flathet uppfattas som att det är okej att fortsätta. Att regeringen, eller myndigheten, tog bort vapenexporten till Turkiet i går var bra, även om det var något sent, säger Jonas Sjöstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.