Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristerssons attack efter beskedet om polisen

Ulf Kristersson ryter ifrån mot budgeten. Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND COPYRIGHT: S / STELLA PICTURES
Annie Lööf och Jan Bjöklund. Foto: OLLE SPORRONG

Moderatledaren Ulf Kristersson går nu till hård attack mot regeringen och de forna allianskollegerna Centerpartiet och Liberalerna.

Detta efter beskedet att polisens resurser sänks med 230 miljoner kronor i vårändringsbudgeten.

– Det här är faktiskt helt orimligt. Nu pratar vi om den enskilt största frågan i all svensk politik just nu, säger Ulf Kristersson.

I Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budget, som röstades igenom i riksdagen strax före jul, höjdes anslagen till polisen med 865 miljoner kronor.

Nyligen meddelade regeringen att 230 miljoner nu tas från polisen i vårändringsbudgeten och i stället tillförs Kriminalvården – något som får Moderaterna att rasa.

– Det här är faktiskt helt orimligt. Självklart är det bra att Kriminalvården får mer pengar, vi ser att häktena är överfulla och det finns inga platser någonstans. Men att ge dem mer pengar genom att göra nedskärningar på polisen – då har man tänkt helt fel, av många skäl, säger Ulf Kristersson.

– Det är ju när polisen gör sitt arbete som vi behöver resurser och platser på häkten och i Kriminalvården. Det är det första. Det andra är att vi har så pass allvarliga problem med den polisiära närvaron på så många ställen, så den sista nedskärningen man kan tycka är rimlig just nu är på polisen.

”Tar bort en kvarts miljard”

Pengarna ska gå till Kriminalvårdens transporter av frihetsberövade, vilka sker på uppdrag av bland andra polisen, Migrationsverket och landstingen.

– Ja, men det är inget nytt. Så har det varit en tid, så det är inte så att man tar bort pengar och tar bort en uppgift. Den uppgiften har Kriminalvården haft tidigare också, säger Kristersson.

– Vi tyckte att polisen behövde mer resurser av rätt uppenbara skäl, men de tar nu bort en fjärdedel av den ökning vi lade på. Vi menar att ökningen som krävs handlar mycket om att öka attraktiviteten i att bli polis. Det handlar inte bara om att vi har ont om poliser här och nu – det handlar om att behålla poliser i tjänst.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna delar målet att få 10 000 fler poliser till år 2024. Moderatledaren tror att den nya sänkningen gör målet svårare att nå.

– Ja, för att redan i dag säger polisen att de är svårt att rekrytera till yrket. Då måste man göra någonting åt förutsättningarna för rekryteringen. Det är därför vi har sagt att man både borde höja lönerna – framför allt för dem som befinner sig i yttre tjänst – och se till att det blir en betald polisutbildning, säger Kristersson.

”Totalt feltänkt”

Ulf Kristersson lägger skulden för nedskärningen på både regeringen och de forna allianskollegerna.

– Jag uppfattar framför allt att Liberalerna har varit drivande i detta. Det är väl ett resultat av deras förhandling, men det är ju det som är så konstigt i det här, att det är en sådan blandning av olika önskemål som hamnar i samma budget. Det är en svårbegriplig prioritering.

Han menar att polisen är det absolut viktigaste i svensk politik just nu.

– Det är en sak att man kan tycka lite olika i en och annan perifer politisk fråga, men nu pratar vi om den enskilt största frågan i all svensk politik just nu: Hur ska vi komma tillrätta med gängkriminaliteten och få en polis runtom i landet som människor litar på kommer när man behöver den? Att då göra nedskärningar just på polisen av alla tänkbara statliga verksamheter, för att stärka Kriminalvården, det är totalt feltänkt, säger Ulf Kristersson.