Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson vill inte prata om Jimmy

Foto: Johan Gunseus

Regeringens ändringar i sjukförsäkringen har varit hett omdebatterade. Nu engagerar sig över 60 000 svenskar i Jimmy Fredrikssons fall.

Från socialförsäkringsminister Ulf Kristersson är det däremot tyst.

- Statsråd får inte kommentera enskilda fall, säger hans pressekreterare Fredrik Johansson.

Tre fall som Expressen uppmärksammat

Emelie Holmquist bloggade om sin svårt sjuka mamma

Annica Holmquist, 55, som utförsäkras. Hon hade lidit av akromegali i fem år, som gör att organ och kroppsdelar växer okontrollerat. Blogginlägget om hur regeringen svikit de sjuka blev veckan före valet en nyhet i både svenska och internationella medier.

 

Trots risken för missfall tvingades Linn Sandström, 36, arbeta när hon väntade tvillingar. Under graviditeten drabbades hon bland annat av foglossning, rygg­smärtor, sammandragningar, järnbrist, magsmärtor och kräkningar. Trots att två läkare och en barnmorska intygade att Linn var för sjuk för att jobba gjorde försäkringskassan en annorlunda bedömning.

 

Expressen uppmärksammade sjubarnspappan Jami Mahmoud Abdi, 55, som lider av artros och svåra smärtor och är blind på ena ögat. Han tvingas ändå att städa i tunnelbanan, haltande, med städvagnen som stöd.

Har vi för tuffa sjukförsäkringsregler i Sverige?

De ändrade sjukreglerna från 2008 har fått skarp kritik. För ett år sedan presenterade Ulf Kristersson mildare regler som skulle hjälpa människor som hamnat mellan stolarna.

Ulf KristerssonFoto: Foto: Nils Petter NilssonDessa regler hjälper dock inte Jimmy Fredriksson från Umeå. Han och Linda förlorade dottern Meja i cancer, förra hösten. I fredags fick Jimmy beskedet att han utförsäkrats. Beslutet har väckt massiv ilska och det öppna brev han publicerade på Facebook har delats av över 60 000 personer.

Ulf Kristersson är ytterst ansvarig för hur sjukförsäkringsreglerna ser ut, men hans pressekreterare Fredrik Johansson säger att ministern inte kan kommentera ärendet.

- Han har inte kalendarisk möjlighet. Även om han skulle ha det så kan inte statsråd uttala sig i enskilda fall, rent konstitutionellt. Jag har noterat att Försäkringskassan svarar på frågor, säger han till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.