Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson utmanar Löfven: Tar en debatt när som helst

Se hela duellen mellan Ulf Kristersson (KD) och Morgan Johansson (S).
Ulf Kristersson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristersson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven (S) duckar för viktiga debatter, anser Ulf Kristersson (M).

Nu utmanar M-ledaren statsministern om en debatt i Expressen TV.

– Jag tar en debatt mot Löfven om vad som helst, vilken dag som helst, säger Ulf Kristersson.

Svaret från S är att Löfven ska debattera igen om en månad i Agenda – innan dess finns ”det inte utrymme i kalendern”. 

Stefan Löfven har under våren kritiserats för att ducka intervjuer och utfrågningar i medierna. Expressens Anna Dahlberg skrev en ledartext på temat och i Sveriges radios enkät svarade sex av åtta tillfrågade riksmedier att Löfven är otillgänglig för ansvarskrävande intervjuer.

Ulf Kristersson anser dessutom att statsministern undviker debatter. Förutom att medverka i partiledardebatterna i riksdagen och i SVT:s ”Agenda” ställer Löfven sällan upp, enligt M-ledaren.

Debatterar om en månad igen

Expressen TV höll på torsdagen en specialsändning om gängvåldet och bjöd då in Stefan Löfven och Ulf Kristersson till en statsministerduell, men Löfven tackade nej. Kristersson fick i stället debattera frågan med justitieminister Morgan Johansson (S).

Efteråt meddelande Löfven via sin pressekreterare Gösta Brunnander att Löfven kommer att debattera nästa gång om en månad i Agenda. 

”Utöver det finns det inte utrymmet i kalendern”, löd svaret i ett sms. 

Kristersson: ”Stefan Löfven tar inga debatter”

M-ledaren kallar situationen ”absurd”, och uppmanar statsministern att debattera mot honom – när som helst och i vilken fråga som helst.

– Stefan Löfven tar inga debatter, han tackar alltid nej. Han tar de han behöver i riksdagen i stort sett. Det är helt unikt med en statsminister som inte vill diskutera politik med oppositionen. Ni och andra medier bjuder in honom hela tiden och svaret är detsamma varje gång. Jag tar en debatt mot Löfven om vad som helst, vilken dag som helst, säger Ulf Kristersson.

Morgan Johansson försvarar dock Stefan Löfven.

– Det var precis partiledardebatt i riksdagen och en stor del av den handlade om gängkriminalitet, där Stefan Löfven och Ulf Kristersson hade replikväxlingar. En statsministers kalender ser ut på ett sådant sätt att det ibland är svårt att hitta luckor för debatter. Jag ansvarar också för frågorna, så då är jag rätt person att debattera mot, säger justitieministern.

Se hela programmet om gängvåldet:

Adrianas mamma intervjuas • Morgan Johansson och Ulf Kristersson debatterar • Ebba Busch besöker Rinkeby.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.