Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson tar emot Marin mitt i Natokrisen

Den svenska statsministern Ulf Kristersson höll under torsdagen en pressträff tillsammans med sin finska motsvarighet, Sanna Marin, och lät meddela att han hoppas de båda länderna kan vara fullvärdiga medlemmar i Nato lagom till stormötet i Vlinius.
”Det är i allas intresse, Natos och vårat, att vi accepteras samtidigt,” säger Finlands statsminister Sanna Marin under en gemensam presskonferens med statsminister Ulf Kristersson i Stockholm på torsdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Det är det första besöket från en regeringschef som statsminister Ulf Kristersson tar emot sedan regeringsbildningen
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Ulf Kristersson tar emot Finlands statsminister Sanna Marin i Sagerska.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dagens möte har inletts mellan Sveriges och Finlands statsministrar – moderaten Ulf Kristersson och socialdemokraten Sanna Marin.

Bland annat har de pratat om Nato-ansökan.

– Vi påbörjade resan tillsammans och fortsätter resan ihop, säger Ulf Kristersson under en presskonferens efter mötet.

– Vi är i det här tillsammans, säger Sanna Marin.

Sanna Marin är den första regeringschef som besöker Sverige sedan Kristersson tillträdde som statsminister.

På agendan stod ländernas gemensamma ansökan till Nato, där processen just nu mer eller mindre står stilla, och utvecklingen i Ukraina.

Under presskonferensen tar Ulf Kristersson upp kritiken som riktats mot Sverige de senaste veckorna efter upphängningen av Erdogan-dockan och Rasmus Paludans koranbränning. Handlingar som han säger haft konsekvenser för bilden av Sverige utomlands. 

– Vi förstår och delar de frustrationer de här handlingarna leder till, säger han men vill skicka ett meddelande:  

– Låt oss lugna ner oss, fokusera på den större bilden och vad som är verkligen viktigt: Utöka Sveriges nationella säkerhet genom att bli medlemmar i Nato. 

Finländarna vill gå vidare till Nato utan Sverige

Enligt en undersökning av det finska opinionsinstitutet Taloustutkimus vill 53 procent av finländarna som svarat att Finlands Nato inte bör vara avhängigt av hur Sveriges tidsplan ser ut. Men enligt Sanna Marin är det inte aktuellt. 

– Vi litar på att alla medlemsländer i Nato kommer att godkänna våran ansökan, säger hon under dagens presskonferens och poängterar att båda länderna fyller kraven för att bli Nato-medlemmar och säger att Finland och Sveriges säkerhet hör ihop.

Hon utvecklar frågan senare: 

– Det är viktigt att vi skickar ett viktigt budskap i den här frågan. Sverige och Finland ansökte tillsammans och det är i allas intresse att vi blir medlemmar tillsammans.

”Jag tycker inte om atmosfären där Sverige ses som problembarnet i klassrummet. Sverige kryssar alla boxar för vad som krävs för att bli medlemmar i Nato.” säger Finlands statsminister Sanna Marin.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN


Erdogan-docka och koranbränning – detta har hänt:

När Sverige tillsammans med Finland valde att ansöka om medlemskap i Nato ställde Turkiet flera krav på Sverige. Krav som Sverige gick med på. När aktivisterna i Rojavakommittéerna sedan hängde upp en docka föreställande Erdogan och Rasmus Paludan brände en Koran utanför Turkiets ambassad riktade Turkiet skarp kritik mot Sverige och regeringen har de senaste veckorna flera gånger kommit med uttalanden för att visa att de inte står bakom aktionerna. Turkiet vill att det ska vara förbjudet att bränna Koranen i Sverige och senast i går, onsdag, kom Erdogan med ett uttalande där han sa att Turkiet inte kommer att säga ja till Sverige i Nato så länge man får bränna Koranen och att det kan bli aktuellt för landet att bara säga ja till Finlands Natoansökan.

Erdogans krav om Sverige i Nato – möts av stort jubel

Erdogan fördömer Sveriges agerande: ”Min heliga bok brändes”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.