Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L nobbar S nya invit om att förhandla budget

Magdalena Anderssons kritik mot Sabuni: Sviker löftet om SD
Ulf Kristersson är redo att ta över stafettpinnen efter Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson vill inte kommentera om M för samtal med Centerpartiet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Nyamko Sabuni och Liberalerna nobbar finansminister Magdalena Anderssons senaste invit om att förhandla om budgeten.

”Liberalernas besked förblir oförändrat, vi står fast vid att konstruktivt arbeta för att Sverige ska få en liberal och borgerlig regering”, skriver Sabuni till DN

Efter avgångsbeskedet från Stefan Löfven (S) ställer sig nu Moderatledaren Ulf Kristersson till förfogande för att bilda en borgerlig regering. 

Under måndagsförmiddagen kastade Stefan Löfven in handduken och avgick som statsminister – i stället för att utlysa extraval. 

Nu väntar, precis som efter valet 2018, talmansrundor med exakt samma svåra parlamentariska läge som då. 

Under måndagseftermiddagen säger finansminister Magdalena Andersson att Socialdemokraterna inte har gett upp om att locka tillbaka Liberalerna på sin sida.

– Det behöver inte vara ett nytt januariavtal. Vi skulle kunna förhandla om budgeten. Budgeten som kommer i höst blir viktig för att återstarta svensk ekonomi, säger finansministern till TT.

– Vi kunde ha en förhandling med Liberalerna om budgeten. Det skulle kunna vara en öppning för att lösa upp de här knutarna, utan att det blir ett extra val.

Liberalerna nobbar inviten från S

Kort efter Magdalena Anderssons utspel slår dock Nyamko Sabuni tillbaka.

”Inför kommande talmansrundor och sonderingsuppdrag är Liberalernas budskap tydligt. Sverige behöver ett nytt handlingskraftigt ledarskap som kan återupprätta kunskapsskolan och bryta utanförskapet genom att lösa integrationsproblemen,” skriver hon i en kommentar till DN.

Magdalerna Andersson säger i Expressen TV att en förhandling om budgeten är ett sätt för Liberalerna att inte svika löftet om att undvika att sitta i en regering där man är beroende av Sverigedemokraterna. Andersson säger att Sabuni agerar för snabbt.

– Jag tycker att hon är väldigt snabb i sin reaktion. Sverige är i ett allvarligt läge nu, säger Andersson. 

”En regering som ska ha respekt för Sveriges alla väljare”

Samtidigt hoppas Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han kan få bilda en ny, borgerlig, regering. 

– Så vitt vi vet har Socialdemokraterna fortfarande inget regeringsunderlag, säger Ulf Kristersson under en pressträff på måndagen och underkänner den nu avgångna regeringen. 

– Hela regeringen byggde på premissen att den antingen skulle genomföra det den kommit överens om och då fällas av Vänsterpartiet eller inte genomföra det de kommit överens om och då fällas av Centerpartiet.

M-ledaren meddelar att han står till förfogande för att bilda ”en ny bättre regering i Sverige, en regering som ska ha respekt för Sveriges alla väljare”. 

Om C-rebellen: ”Varje ledamot måste fatta sitt beslut”

Dödläget mellan Centerpartiet och de gamla allianspartierna tycks kvarstå. Ulf Kristersson vill inte kommentera om M för samtal med C. 

Han vill inte heller kommentera vad ”Centerrebellen”, riksdagsledamoten Helena Lindahl som valde att inte stötta en Löfvenregering senast det begav sig, kan få för inflytande om riksdagen ska rösta om en borgerlig regering. 

– Varje ledamot måste fatta sitt beslut hur de ska göra i en omröstning. Det beslutet kan ingen annan fatta åt dem. 

KD-ledaren Ebba Busch skriver under måndagen i ett uttalande på Facebook att partiet fortfarande ser ”att det bästa alternativet är en borgerlig regering där vi och Moderaterna tillsammans bildar kärnan”.

Ulf Kristersson vill inte kommentera SD-kravet

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt att partiet förväntar sig inflytande i paritet med sitt väljarunderlag om de ska stödja en borgerlig regering. 

– De vill precis som Vänsterpartiet bli tagna på allvar och respekterade som parti, säger Kristersson om SD. 

Under måndagen kommenterade Jimmie Åkesson Stefan Löfvens avgångsbesked i Sveriges radio P1. 

– Det var inget oväntat besked, snarare tvärtom, jag har svårt att se att Stefan Löfven och Socialdemokraterna skulle vilja gå till ett extra val i det här läget, säger han till P1. 

Ulf Kristersson säger att han ska återkomma kring hur en borgerlig regering ska se ut innan en riksdagsomröstning i frågan. 

Kristersson: ”Alla ska veta att det andra alternativet står redo”

Efter Löfvens avgångsbesked ställer sig nu Ulf Kristersson till förfogande för att bilda en borgerlig regering.

Stefan Löfven avgår – det händer nu

Kritiken mot hårda orden • Stor chans för Kristersson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.