Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-ledaren: Låt polisen visa bilder på misstänkta

Här är dagens tre största inrikesnyheter.
Ulf Kristersson. Foto: LISA MATTISSON
Polisen ska få utökade möjligheter att publicera bilder på misstänkta, säger M-ledaren. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Fler unga under 18 år rånas. Nu har Moderaternas partiledare en idé för hur problemet kan lösas.

– Öka möjligheterna för polisen att publicera bilder på misstänkta gärningsmän vid grundad misstanke, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Antalet rån mot personer under 18 år har ökat, visar siffror från Brottsförebyggande rådet Brå. En ökning med 75 procent sedan 2015, rapporterar SVT.

– Det kan vara fråga om en överflyttning från rån mot äldre och mot butiker där man tidigare kunnat få tag på kontanter. Det har blivit svårare och då ger man sig på en grupp som inte kan skydda sig lika bra, säger Sven Granath, kriminolog på Polismyndigheten, till SVT.

Polisen i Göteborg håller just nu på att klara upp en härva med ungdomsrån. Två 17-åringar är häktade.

”Lättare få tips”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att polisen ska få större befogenheter att visa vilka de misstänkta rånarna är för att de många rånen ska kunna klaras upp.

– Öka möjligheterna för polisen att publicera bilder på misstänkta gärningsmän vid grundad misstanke. Detta för att lättare få tips av allmänheten, säger han till Aftonbladet och lägger till att detta även gäller unga misstänkta:

– Ja, jag skulle säga det. Under ordnade former. Om man väger integritetsaspekten så ska man väga det mot risken att man inte stoppar det här i tid, säger han.

”Polisen får fler åtgärder”

Enligt Moderaternas partiledare kan även strängare straff hindra rånen.

– Inte för att längre fängelsestraff nödvändigtvis gör att de som straffas ångrar sig snabbare och blir bättre. Men polisen får fler åtgärder till sitt förfogande om man har strängare straff. I dag är det ett års fängelse för personrån kan man säga. Om man kunde förlänga det skulle polisen ha rätt att göra fler saker, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.