Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristersson planerar för en moderat skattereform

Moderaternas Ulf Kristersson. Foto: LINN MALMéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Svantesson. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Niklas Wykman. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL Ã BERG EXPRESSEN

Under måndagen presenterar Moderaterna sin vårskuggbudget. 

I en artikel på DN Debatt skriver Ulf Kristersson (M), Elisabeth Svantesson (M) och Niklas Wykman (M) att en ny skattereform måste utgå från de samhällsproblem som ska lösas. 

De vill satsa mer på polisen, få fler invandrare i arbete och öka resurserna till psykiatrin och yrkesutbildningen. 

Partiet vill inte höja skatten på bensin eller ha flygskatt men kan överväga höjda miljöskatter, utan att nämna konkreta exempel.

Det skriver Ulf Kristersson (M), Elisabeth Svantesson (M) och Niklas Wykman (M) om deras nya vårbudget och skattereform på DN Debatt. 

M vill finansiera skattesänkningarna med utgiftsminskningar samt införa en stor utgiftsreform. De vill få fler bidragstagare i arbete genom att sänka skatten på låga inkomster. De vill också sänka marginalskatterna för dem som tjänar mest, för att upprätthålla "principen om hälften kvar". 

Ska vi möjliggöra både växande företag och hög kvalitet i välfärden måste fler utbilda sig och de som har utbildning uppmuntras att jobba mer. Då kan inte Sverige ha världens högsta marginalskatter på högre inkomster”, skriver de. 

Moderaternas vårbudget och skattereform

De uppmanar de fyra partierna som står bakom januariöverenskommelsen till en konkret diskussion om en bred skattereform. 

"I väntan på det arbetar vi vidare med den moderata skattereformen för en ny svensk modell", skriver partiledaren Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson och Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson.

Moderaterna vill ha ett ”enklare skattesystem” där Sverige är konkurrenskraftigare gentemot andra länder gällande bolagsskatter och kapitalskatter. 

De skriver också att man ska värna skattesystemets legitimitet genom att inte ”rulla tillbaka” rut-avdraget och avskaffandet av förmögenhetsskatten, arvs-och gåvoskatten och fastighetsskatten. 

Moderaterna överväger också höjda miljöskatter. 

Men bara om de faktiskt minskar och inte bara flyttar utsläppen”, skriver Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Niklas Wykman på DN Debatt.