Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson öppnar för ett avtal med SD

Statsvetaren om att Kristersson (M) öppnar för avtal med SD.
Ulf Kristersson, M.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Jimmie Åkesson, SD.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I höstas var beskedet från Ulf Kristersson att det var ”för tidigt” för att skriva avtal med SD om olika överenskommelser.

Nu öppnar M-ledaren för att skriva ett slags kontrakt med partiet, enligt GP

– Att det ska handla om de stora frågor som en ny regering ska föra ny politik om, det är alldeles självklart, säger han till GP.

– Det är en rimlig ståndpunkt hos den som har ambitionen att leda nästa regering, kommenterar Jimmie Åkesson.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har varit öppen med att han kräver ett avtal med M och KD innan ett budgetsamarbete. 

Nu säger Ulf Kristersson till GP att kravet inte framförts direkt till dem, men att han inte utesluter en överenskommelse på förhand. Han är tydlig med att han vill bilda en borgerlig regering med möjligt stöd från SD 2022.

– Att det ska handla om de stora frågor som en ny regering ska föra ny politik om, det är alldeles självklart. Det har du alldeles rätt i. Och då får man diskutera sig fram till exakt vilka frågor det är, men redan nu har vi sett ett antal frågor där vi har snarlika uppfattningar. Medan vi kan hitta gemensamma nämnare i enstaka frågor med till exempel Vänsterpartiet, som är det andra partiet som ses som exkluderat.

Men han vill inte jämföra det med januariavtalet, eftersom han menar att det bygger på att tvinga varandra till en politik som alla inte står bakom. 

Åkesson: Rimligt

M-ledaren säger vidare att SD inte kan få ministerposter om han får bilda regering, men utesluter inte SD-tjänstemän i regeringskansliet. Jimmie Åkesson kommenterar:

– Det är en rimlig ståndpunkt hos den som har ambitionen att leda nästa regering. Jag har inte framfört några krav i den riktningen, men jag har däremot i olika sammanhang varit tydlig med att transparens och förberedelser underlättar för vår gemensamma intention att byta ut Stefan Löfven.

Är det något nytt ur er synvinkel?

– Egentligen inte.

Är det ett steg närmare samarbete?

– De senaste åren har SD och M tagit flera steg för att närma sig möjligheten till samarbete efter valet. Det sker inte primärt genom uttalanden i medierna.

”Inte vara röstboskap”

Stefan Löfven menar att en borgerlig regering kommer göra sig ”helt beroende” av SD, och i ett Facebookinlägg skrev han nyligen att:

”Budskapet är tydligt: Sverigedemokraterna kommer inte att bli passiva röstboskap åt Ulf Kristersson.”

– Självklart ska de inte vara röstboskap. Samarbete bygger på att man har respekt för varandra i de frågor man har samarbete om, säger Kristersson till GP.

Se också:

Jimmie Åkesson kräver att regeringen inför kontrolldatum för vaccineringen.
Annie Lööf säger i en intervju med Expressen att hon kan tänka sig att sitta i en S-ledd regering från och med valet 2022.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.