Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson om Svantessons dubbla boenden: Reglerna ska följas

Ulf Kristersson.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Svantesson.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Ulf Kristersson har hittills inte kommenterat TV4:as avslöjande om Elisabeth Svantessons boendeersättning. 

Nu väljer han att kommentera det för TV4-nyheterna. 

– Det regelverk som finns ska följas, det har Elisabeth Svantesson gjort, säger han. 

I torsdags avslöjade TV4 att Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson under tre år var skriven på andra adresser än sin familj – vilket riksdagsförvaltningen betalade henne 50 000 kronor om året för på grund av dubbla boendekostnader.  

Det har hittills varit tyst från partiledaren Ulf Kristersson, men nu väljer han att kommentera avslöjandet för första gången. 

– Det regelverk som finns ska följas, det har Elisabeth Svantesson gjort, säger Ulf Kristersson i TV4-nyheterna på lördagen. 

Kristersson säger däremot att han är öppen för att föra en diskussion kring det regelverk som finns. 

– Sen kan man fråga om vi har rätt regler. Jag noterar att talmannen tar upp den frågan nu. Regler ska följas, men de ska också vara rätt och riktiga i befolkningens ögon. 

Han vill dock inte uppge om han själv tycker att reglerna är rimliga eller moraliskt riktiga. 

Fick 50 000 om året

TV4 har kartlagt Elisabeth Svantessons boendesituation och har i ett inslag redogjort för var hon har varit skriven under den aktuella perioden. 

Den första juni 2014 flyttade familjen från en hyreslägenhet i Örebro till en bostadsrätt i Örby utanför Stockholm som Svantesson och maken hade köpt. Maken och yngsta sonen folkbokförde sig på den nya Stockholmsadressen, medan Elisabeth Svantesson skrev sig på en hyrestvåa i Örebro. 

Den första oktober skrev hon sig i stället i ett fritidshus i Nora där hon var skriven till och med den 12 maj 2017 när familjen skrev sig på en nyköpt bostadsrätt i Örebro.

Därför har Elisabeth Svantesson kunnat få 50 000 kronor om året för en lägenhet i Stockholm som övernattningslägenhet, trots att hennes familj bott där. Dessutom har hon fått in post dit, vilket TV4 avslöjade tidigare i veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.