Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson om SD:s public service-kritik: ”Över gränsen”

SD vill diskutera frågan om opartiskhet i public service i kulturutskottet.
Ulf Kristersson.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Linus Bylund.Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraternas senaste utspel om public service ”går långt över gränsen för det acceptabla”. Det skriver M-ledaren Ulf Kristersson på Facebook. 

Samtidigt menar han att det är ”nonsens” att kritiska diskussioner om public service likställs med krav på en auktoritär utveckling. 

När SD begärde att kulturutskottet skulle kalla till sig public service-chefer för att svara på deras kritik om att bolagen är partiska väckte det stark kritik från bland annat statsminister Stefan Löfven och SVT. Från Moderaterna och Kristdemokraterna har det däremot varit tystare. 

– Jag har ingen större kommentar till det, sade Ebba Busch Thor om saken i måndags. 

Kulturminister Amanda Lind (MP) sade i början på veckan att det var anmärkningsvärt att man från M och KD inte varit tydligare: 

– Nu ser vi hur så många markerat mot SD:s tilltag och om hur fullständigt olämpligt det är. Trots detta har M och KD varit tysta i flera dagar.

Kristersson på Facebook: ”Långt över gränsen”

Men nu väljer M-ledaren Ulf Kristersson att bryta tystnaden. 

I ett inlägg på Facebook skriver han att SD:s förslag går ”långt över gränsen för det acceptabla”, och syftar då både på begäran om att kulturutskottet skulle kalla till sig public service-chefer samt Linus Bylund, som är Sverigedemokraternas nytillträdde ledamot i SR, SVT och UR:s ägarestiftelse, uttalande om att enskilda journalister ska kunna straffas för en vinkel som kan upplevas osaklig. 

Ulf Kristersson betonar att Moderaterna motsatte sig begäran att kalla till sig public service-cheferna till kulturutskottet. Däremot menar han att det är viktigt att diskutera hur uppdraget för public service bör vara utformat. 

Samtidigt finns det numera en tendens i debatten att varje seriös och kritisk diskussion om public service likställs med krav på en auktoritär utveckling. Det är nonsens”, skriver Ulf Kristersson. 

Enligt riksdagsledamoten Lawen Redar (S), som sitter i kulturutskottet, ställde sig Kristdemokraterna bakom SD:s begäran om att kulturutskottet skulle kalla till sig public service-chefer i förra veckan. Något som Kristdemokraterna nekar till. 

LÄS MER: Uppgifter: De gör upp om att ta över efter Löfven (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.