Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson om SD i regering: ”Inte aktuellt överhuvudtaget”

Se hela duellen mellan Ulf Kristersson (KD) och Morgan Johansson (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill inte sitta i regering med Sverigedemokraterna.

Det gör Ulf Kristersson klart i Ekots Lördagsintervju, och förklarar att M och SD tycker för olika när det kommer till bland annat EU och klimatet för att kunna regera tillsammans.

– Det är inte aktuellt överhuvudtaget, säger han.

Bara timmar efter att Jimmie Åkesson sagt att han vill bli justitieminister i en regering med M, KD och SD skjuts hans planer i sank av Moderaternas Ulf Kristersson i Ekots lördagsintervju.

Att sitta i regering med SD är inte aktuellt ”överhuvudtaget” för Moderaterna, av flera skäl, säger Kristersson.

– Det uppenbara skälet är att vi tycker rätt olika i rätt viktiga – inte så många, men rätt viktiga – frågor, säger han.

Ulf Kristersson förklarar att partierna står för långt ifrån varandra när det kommer till EU, klimatet, försvars- och internationella frågor för att kunna sitta i en gemensam regering.

Kan förhandla men inte regera

Han säger dock att Moderaterna är beredda att förhandla med SD, i alla viktiga frågor, inklusive budget.

– I de breda ekonomiska frågorna och de breda samhällsfrågorna tycker vi tillräckligt lika för att kunna diskutera saker, i en del frågor som vi inte pratar om: stora internationella frågor, EU-frågor – den sortens fundamentala frågor, där tycker vi rätt olika och jag har respekt för att de tycker annorlunda.

Kristersson säger att M är beredda att förhandla med alla riksdagspartier: ”från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna”, men att det är KD och Ebba Busch som de kommer att bilda en eventuell regering med.

Jämför med MP och S

Ulf Kristersson jämför en hypotetisk koalition med M och SD med det nuvarande regeringssamarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Två partier som inte tycker lika i de fundamentala frågorna kan inte fatta regeringsbeslut, säger han och fortsätter:

– Det ser vi nu på flera områden, där vi ser att regeringen inte kan fatta beslut och lägga de på riksdagens bord för att regeringen själv är så oenig.

Kristersson säger att han anser att ”den här regeringen aldrig borde ha tillträtt” men att han i nuläget inte kommer att väcka en misstroendeförklaring, då han vet att det inte finns tillräckligt stöd för det i riksdagen.

M-ledaren vill göra det lättare att tvångsomhänderta barn till gängkriminella.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.