Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson om Pehrsons ord: ”Blir inte riktigt bra”

S-ledaren efter Pehrsons ord: ”Min dörr står öppen”
Liberalerna förvarnade statsministern om intervjun med Expressen.
Foto: Daniel Ingmo
Liberalernas partiledare Johan Pehrson.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA

L-ledaren Johan Pehrson kallade samarbetspartiet SD för ”brun sörja” och ”extrempopulistiskt” inför partivänner på ett möte. 

Nu uttalar sig statsminister Ulf Kristersson (M): 

– Jag tror att Johan Pehrson har rett ut det där med Sverigedemokraterna så det är inget problem längre. Det händer oss alla att vi utrycker oss på ett sätt som inte blir riktigt bra.

Snön vräkte ner över Ulf Kristersson när han stod på en träpall på Norrmalmstorg och höll ett tal om Ukraina på Måndagsrörelsens möte. I publiken stod ett 50-tal åhörare och huttrade i kylan samtidigt som statsministern uttryckte Sveriges stöd till det krigsdrabbade landet. 

En bit in i manifestationen skyndar Ulf Kristersson i väg till sin Säpobil tätt följt av en handfull journalister. Han får då frågor om helgens stora politiknyhet – Expressens publicering där Johan Pehrson uttalade sig kritiskt om Sverigedemokraterna på ett liberalt partimöte på Högbo bruk i Gästrikland.

– Jag tror att Johan Pehrson har rett ut det där med Sverigedemokraterna så det är inget problem längre. Det händer oss alla att vi utrycker oss på ett sätt som inte blir riktigt bra. Men det är utrett sedan länge, säger Ulf Kristersson.

Följer Johan Pehrson Tidöavtalet?

– Självklart gör han det. Jag uppfattar att det är helt utagerat och inga konstigheter alls.

Men så uppfattar inte SD-toppen Oscar Sjöstedt saken. I en intervju med SVT Nyheter under söndagen så ansåg Sjöstedt att Pehrson bryter mot Tidöavtalet med sina uttalanden.

– Ja det gör han ju så klart. Det är ju inte att behandla sina samarbetspartner respektfullt, sa han till SVT, och syftade på den klausul som finns i avtalet om att man ska uttrycka sig respektfullt om varandra.

Statsminister Ulf Kristersson talade i snöovädret utan paraply.
Foto: Daniel Ingmo

Den liberala riksdagsledamoten Robert Hannah tog också upp skrivningen i Tidöavtalet i en intervju med Expressen under söndagen.

– Vi har ju en punkt att man inte ska prata illa om varandra. Vi behöver vara bättre på det som parti.

L förvarnade om artikeln

Expressen kunde under söndagen berätta att Liberalerna har framfört en ursäkt till Sverigedemokraterna om uttalandena i artikeln.

En källa inom Sverigedemokraterna säger till Expressen att ursäkten skedde på flera olika nivåer. Både politiskt och på tjänstemannanivå. Enligt uppgifter till Expressen ska också L ha tagit kontakt med Sverigedemokraterna efter att Expressens Anna Gullberg intervjuat Johan Pehrson, för att förvarna om publiceringen.

Enligt källan fick Sverigedemokraterna på så vis god tid på sig att förbereda sig på att artikeln skulle komma ut. Enligt uppgifter till Expressen var SD förberedda på att Johan Pehrsons uttalanden i artikeln skulle vara ”värre” än vad de faktiskt visade sig vara. Uttalandena beskrivs som något bättre än vad Liberalerna hade gett sken av i de förberedande kontakterna med SD.

Även Ulf Kristersson fick en förvarning från Liberalerna om att intervjun hade skett, säger han till Expressen.

– Ja, jag visste om det.

Enligt en uppgiftslämnare inom Sverigedemokraterna så betraktar partiet det hela som ett avslutat ärende.

Johan Pehrson om interna bråken: ”I ett liberalt parit är det högt i tak”

L-ledaren i intervju med Expressen: ”Det är ingen slump”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.