Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf Kristersson om barn till IS-svenskar: ”Har ett ansvar”

Ulf Kristersson (M). Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND COPYRIGHT: S / STELLA PICTURES
Barn och kvinnor i ett läger utanför Baghouz i Syrien. Foto: ANDREA ROSA / AP TT NYHETSBYRÅN

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att Sverige bör hämta hem barn till IS-svenskar. 

– När det rör sig om föräldralösa barn som är dokumenterat svenska medborgare så har Sverige ett ansvar att hämta hem barnen, säger han till Dagens Nyheter. 

Regeringen uppskattar att det finns omkring 80 svenska barn i norra Syrien. 

De senaste månaderna har den svenska regeringen ändrat uppfattning i frågan om vilket ansvar Sverige har för barnen. 

I förra veckan meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) att barnen ska tas hem, ”om möjligt”. 

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”, skrev hon på sin Facebook. 

Ulf Kristersson: ”Barn är inte vuxna”

Dagens Nyheter har pratat med M-ledaren Ulf Kristersson, som säger till tidningen att han har förståelse för att det tar tid regeringen att kartlägga situationen. 

– Jag har respekt för att regeringen inte kastat sig ut i en tvärsäker slutsats. Det finns några grundpremisser. Sverige ska inte hämta hem vuxna människor som åkt ner till Syrien för att delta i terroristverksamhet. Kommer de tillbaka till Sverige ska de ställas till svars och straffas. Men barn är inte vuxna. När det rör sig om föräldralösa barn som är dokumenterat svenska medborgare så har Sverige ett ansvar att hämta hem barnen, säger han till DN. 

Ulf Kristersson säger också till tidningen att när det gäller barn med föräldrar kvar i livet är det först och främst föräldrarnas ansvar.

– Så måste det vara. Jag tycker att statens speciella ansvar ska riktas mot föräldralösa barn, svenska medborgare som är föräldralösa. Regeringen ska återkomma till oss i dag med information om hur de ser på läget.