Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson ökar – utmanar Löfven i förtroendetoppen

En ny undersökning gjord av Sifo Kantar visar att Moderaternas Ulf Kristersson har nästan lika högt förtroende som statsminister Stefan Löfven.
Ulf Kristersson, partiledare (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven, partiledare (S).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Annie Lööf, partiledare (C).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Märta Stenevi, språkrör (MP).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Per Bolund, språkrör (MP).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni, partiledare (L).
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
1 / 7

Ulf Kristersson tar ett kliv framåt och ökar med 4 procentenheter i Sifo/Expressens nya mätning av partiledarnas förtroende.

M-ledaren hamnar på 39 procent och skuggar därmed Stefan Löfven i förtroendetoppen.

– Kristersson har blivit tydligare som oppositionsledare, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Också Annie Lööf (C) och Per Bolund (MP) förbättrar tydligt sitt förtroende, medan nykomlingen Märta Stenevi (MP) får en rekorddålig start.

Flera partiledare ökar sitt förtroende markant i Kantar Sifos februarimätning, gjord på uppdrag av Expressen.

Ulf Kristersson (M) når sin högsta förtroendesiffra sedan mätningarna började i november 2019. Han ökar med 4 procentenheter till 39 procent. Och ligger strax efter Stefan Löfven (S) som går upp 2 procentenheter till 41 procent.

”Tydlighet belönas”

– Kristersson har klivit fram i diskussionen kring corona. Då blir han tydlig, det stärker hans förtroende. Han blir tydligare som oppositionsledare, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

– Tydlighet brukar belönas i förtroendemätningarna, säger han.

Löfven hade mycket starka förtroendesiffror i våras, som högst 50 procent i maj. Sedan sjönk de till 36 procent i oktober, men har sedan dess legat stabilt runt 40 procent. Vårens topp var en corona-effekt, som även påverkar dagens siffror, enligt Toivo Sjörén.

Löfvens ökning i februari ligger inom felmarginalen.

Kvinnor står till vänster

Kristersson har länge legat långt efter Löfven med bottennoteringar i våras. I oktober låg han på 32 procent, men är nu nästan i kapp.

Också kvinnors traditionella stöd för partier till vänster återspeglas i mätningen. Män har klart störst förtroende för Kristersson, 45 procent jämfört med 34 procent för Löfven.

Samtidigt leder Löfven vad gäller förtroende hos kvinnor: 48 procent medan Kristersson får 34 procent.

”Inget nollsummespel”

Förutom Kristersson noterar också två andra partiledare statistiskt säkerställda framgångar. Annie Lööf (C) ökar med 4 procentenheter till 29 procent och Per Bolund (MP) med 3 procentenheter till 15 procent.

Enligt Toivo Sjörén har statsministerns förtroende inte skadats av oppositionens ökande kritik av hans hantering av coronakrisen. Han säger att kritiken inte har påverkat Löfven men stärkt Kristersson.

– Förtroende är inget nollsummespel. Flera kan få högt förtroende, säger Tovio Sjörén.

Skillnad mellan språkrören

Han anser att Annie Lööfs ökning också beror på ”tydlighet”. Detta för att hon har tagit klar ställning i frågan om Liberalerna, regeringssamarbetet och Januariavtalet medan L-ledaren Nyamko Sabuni bara ”diskuterar” frågan, enligt Sjörén.

Sabuni ligger kvar på oförändrade låga 7 procent i februarimätningen.

Samtidigt går det bra för Miljöpartiets ena språkrör och dåligt för det andra. Per Bolund ökar sitt förtroende med 3 procentenheter till 15 procent medan rekordlåga 5 procent av väljarna har förtroende för nykomlingen Märta Stenevi.

Rekordlågt startvärde

– Stenevis startvärde är bland de absolut lägsta vi har mätt upp. En viktig förklaring är att folk inte känner till henne än. Mer än 40 procent har ingen åsikt om henne, säger Toivo Sjörén på Sifo.

– Man kan leva med 5 procent när man är helt ny. Det är värre med samma siffror i nästa mätning när man är känd. Jämför med Sabuni som har 7 procent efter att ha varit partiledare länge, säger han.

Han förklarar Per Bolunds ökade förtroende med att MP-språkröret och -ministern blev mera synlig i samband med regeringsombildningen i fredags.

Nöjda partisekreterare

– Förtroendet för Ulf Kristersson och Moderaterna har växt under en längre tid. Många väljare uppskattar Ulf Kristerssons fokus på politikens sakfrågor. När andra mest pratar om andra partier ger Ulf Kristersson svar på hur brottsligheten ska bekämpas, jobben bli fler och pandemin hanteras, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare (M).

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), kommenterar förtroendemätningen så här:

– Det är små förändringar sedan förra mätningen men jag tror att det här handlar om ansvar. Det är lätt att som oppositionen stå vid sidan av och kritisera beslut i efterhand under en pågående kris men Stefan Löfven har stått upp varje dag under den här pandemin och tagit ansvar för Sverige.

MP kommenterar

Linus Lakso, sammankallande i MP:s partistyrelse, kommenterar: 

– Det är glädjande att Per Bolunds positiva trend håller i sig. Han har gedigna kunskaper inom miljö och klimat. Märta är en naturkraft och jag är övertygad om att hennes förtroende kommer att öka. Hon valdes för drygt en vecka sedan, att hon ännu inte har hunnit bli känd inför väljarna är naturligt.

Sifos förtroendemätning februari 2021

Förtroende

Andel väljare som svarar att de har ”ganska stort eller mycket stort förtroende” för respektive partiledare. Ändringen från januari inom parentes.

Stefan Löfven (S): 42 procent (+2 procentenheter)

Ulf Kristersson (M): 39 procent (+4)

Annie Lööf (C): 29 procent (+4)

Jimmie Åkesson (SD): 25 procent (-1)

Ebba Busch (KD): 24 procent (-2)

Per Bolund (MP): 15 procent (+3)

Nooshi Dadgostar (V): 13 procent (0)

Nyamko Sabuni (L): 7 procent (0)

Märta Stenevi (MP): 5 procent


Balansvärde

Positivt balansvärde innebär att en större andel väljare har ”ganska stort eller mycket stort förtroende” för partiledaren än dem som har ”ganska lågt eller mycket lågt förtroende”. Negativt balansvärde innebär att andelen med lågt förtroende är större.

Stefan Löfven (S): + 4 procent

Ulf Kristersson (M): + 3 procent

Annie Lööf (C): - 15 procent

Nooshi Dadgostar (V): - 20 procent

Per Bolund (MP): - 23 procent

Märta Stenevi (MP): - 23 procent

Ebba Busch (KD): - 30 procent

Jimmie Åkesson (SD): - 31 procent

Nyamko Sabuni (L): - 49 procentSå gjordes mätningen:

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare? 

Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.

Undersökningsperiod: 5 till 7 februari 2021.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1112

Beställare: Expressen.

Partisekreteraren: Därför ökar förtroendet för Kristersson

Gunnars Strömmer (M) om vad han tror ligger bakom partiledarens ökning i förtroendemätningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.