Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson prövas skarpt av talmannen på onsdag

Ebba Busch Thors egen bild inifrån planet.
Ulf Kristersson vid ett tidigare tillfälle.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Talmannen Andreas Norlén.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Moderatledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor befinner sig just nu i Finland. 

De deltar både i partigruppen European People's Partys kongress i Helsingfors – och har nu chansen att på tu man hand prata ihop sig inför nästa veckas statsministeromröstning. 

I dag spikade talmannen Andreas Norlén tid för omröstningen: onsdag klockan 09.00.

Efter tisdagens gruppmöten i riksdagen flög både Moderatledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor till Helsingfors. 

Både M och KD ingår nämligen i partigruppen EPP som just nu håller kongress. 

Under kongressen ska politikerna bland annat diskutera tillväxt, jobb och migration, samt rösta för gruppens spetskandidat Alexander Stubb till ordförande i EU-kommissionen. 

Ulf Kristersson planerar också att genomföra flera bilaterala möten med nordisk-baltiska toppolitiker.

Enligt M-ledarens presschef Cherine Khalil är inga gemensamma aktiviteter mellan Kristersson och Busch Thor inplanerade vid sidan av EPP-mötet. 

Busch Thor mötte blivande EU-toppen

Ebba Busch Thor publicerade på onsdagsförmiddagen en bild på instagram på sig själv och Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb.

KD-ledarens bild från förmiddagens möte med Alexander Stubb.

 

Klockan 13 i dag tog talmannen Andreas Norlén emot riksdagspartiernas gruppledare för att bland annat diskutera upplägget inför nästa veckas statsministeromröstning. 

Efter det mötet meddelades tid för omröstningen – onsdag klockan 09.00. 

Det var i måndags som Andreas Norlén gav besked om nästa steg i regeringsbildningen. 

– De verktyg jag har håller på att ta slut, konstaterade han då. 

– Nu är det dags att riksdagen får ta ställning. Det är inte på förhand klart hur partierna kommer att ställa sig till Kristersson.

Efter bara någon timme meddelade Jan Björklund att Liberalerna kommer att rösta nej till Kristerssons regering – eftersom denna blir beroende av stöd från Sverigedemokraterna. 

Annie Lööf: "Osannolikt att vi ska ändra oss"

På onsdagsmorgonen var Centerledaren Annie Lööf också tydlig: 

– Jag bedömer det som helt osannolikt att vi ska ändra oss i den här frågan.

Därmed talar allt för att Ulf Kristerssons försök att bilda regering misslyckas på onsdag. 

Vid lunchtid på onsdagen välkomnade Annie Lööf på twitter det historiska maktskiftet i Göteborg – där allianspartierna nu ska samarbeta med ett vänsterblock bestående av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. 

https://twitter.com/annieloof/status/1060122560040460289

Och detta trots att hon själv stängt dörren för alla slags samarbeten med både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna på riksplanet. 

Om Kristersson misslyckas på onsdag är Andreas Norléns plan att återigen kalla samtliga partiledare till en talmansrunda. Han kan efter det välja att ge Annie Lööf ett sonderingsuppdrag, vilket hon efterfrågat, eller att låta Stefan Löfven prövas i en ny omröstning i riksdagens kammare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.