Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson: Nya politiken innebär ökad invandring

MP:s språkrör Märta Stenevi och M-ledaren i debatt i SVT:s Agenda.
Märta Stenevi i ”Agenda”.
Foto: SVT
Ulf Kristersson i ”Agenda”.
Foto: SVT

Regeringens nya migrationspolitik kommer att leda till kraftigt ökad invandring till Sverige, enligt Moderatledaren Ulf Kristersson.

Det tror inte Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

– Inte i någon stor utsträckning, nej, säger hon i SVT:s ”Agenda”.

Innebär regeringens nya migrationspolitik ökad invandring? 

Den frågan debatteras i kvällens avsnitt av ”Agenda” i SVT debatterar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Tidsbegränsade uppehållstillstånd ska vara huvudregel. För att få permanent uppehållstillstånd ska man i framtiden ha kunskaper i svenska och samhällskunskap, kunna försörja sig själv och inte ha begått grova brott.

Samtidigt införs en humanitär skyddsgrund för att ömmande fall som inte har skyddsskäl ändå ska kunna få stanna i Sverige. 

– För oss har det varit oerhört viktigt att få in den humanitära skyddsgrunden och de undantagsregler som gör att vi kan mildra de värsta effekterna av framför allt de tillfälliga uppehållstillstånden, säger Märta Stenevi (MP).

Hon tror inte att invandringen kommer att öka kraftigt med den nya migrationspolitiken.

– Vi kommer inte att veta det eftersom det kommer att handla om individuella bedömningar.

Märta Stenevi och Ulf Kristersson debatterade i ”Agenda”.
Foto: SVT

Kristersson: I praktiken en amnesti

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att hans parti kommer att riva upp regeringens flera av förslagen om man vinner regeringsmakten i valet 2022. Kristersson är mycket kritisk till den humanitära skyddsgrunden.

– I praktiken blir det en amnesti för människor som har varit här länge och kan hävda att det vore synd att skicka ut dem från landet, säger han.

– Det skickar också en signal att man kan få stanna i Sverige även utan skyddsskäl, vilket i sin tur kommer att göra att ännu fler söker sig till Sverige, säger han.

Han slår också ner på att språkkrav inte finns med i den nuvarande propositionen utan kan införas först om fyra år.

– Om man nu skjuter framåt i tiden så betyder det i praktiken att alla som kom 2015 under flyktingvågen kommer att få permanent uppehållstillstånd utan att lära sig svenska.

Stenevi: Kan lära sig svenska utan språkkrav

Märta Stenevi svarar att ett språkkrav för uppehållstillstånd måste utredas grundligt för att bli rättssäkert. Dessutom bör frågan samköras med en utredning om villkoren för medborgarskap menar hon.

Hon invänder också mot synsättet att människor inte kan lära sig svenska utan att det krävs av dem för att få permanent uppehållstillstånd. 

– Vi behöver snarare fokusera på vad det krävs för insatser för att fler ska kunna lära sig svenska.

Morgan Johansson: ”Viktigt för liberalerna”.
Se hela pressträffen om framtida migrationspolitiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.