Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagen ska rösta om Kristersson som statsminister

Nästa vecka kommer Ulf Kristersson föreslås som nya statsminister.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Annie Lööf blockerades som sonderingsperson.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Andreas Norlén på väg in till pressträffen på måndagen.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKS
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar talmannens beslut om en statsministeromröstning – och håller dörren öppen för M-stöd nästa vecka.

Samtidigt varnar Stefan Löfven för en ”utpräglat konservativ regering”.

– Jag ser det som ett hot mot sammanhållningen i Sverige, säger han.

Talman Andreas Norlén har nu valt väg framåt i regeringsfrågan. Han konstaterar att möjligheterna med samtal och sonderingar inte har gett resultat och därför väljer han nu att "förhandsavisera" ett förslag på ny statsminister.

Den här gången ska stödet för hans regeringsförslag testas i riksdagen - och det är en regering under ledning av Ulf Kristersson som riksdagen får ta ställning till.

– Jag har svarat att jag kommer acceptera att han föreslår mig till statsminister i kammaren. Jag har även meddelat det till mina vänner i alliansen, säger Kristersson.

– Vår bild är att alternativen är uttömda och att fler samtal inte leder någonvart.

Kristersson: ”Busch Thor har redan gett besked”

I dagsläget är det oklart, även för talmannen och Kristersson, vilka partier som kan ingå i regeringen.

– Nu går riksdagen mot en statsministeromröstning. Det betyder att jag vill ha så mycket allianspolitik som möjligt med så många allianspartier som möjligt. Alliansen är en politisk familj, säger Kristersson.

– Ebba Bush Thor har redan gett besked till mig om att de vill vara med och bilda regering.

Talman Andreas Norlén:

– Nu är det dags att riksdagen får ta ställning. Det är inte på förhand klart hur partierna kommer att ställa sig till Kristersson.

Han kommer att lägga fram förslaget på måndagen. Därefter kan det bordläggas och på onsdag i nästa vecka kan riksdagen rösta om förslaget om Ulf Kristersson som statsminister.

Talmannen konstaterar att statsministeromröstningen därmed kan äga rum dagen före en regering måste lägga fram ett budgetförslag. Han konstaterar att en omröstning på onsdagen är "matematiskt mest troligt" med tanke på regler kring bordläggning i riksdagen.

– Jag tänker att nu kommer det finnas ett skarpt förslag. Det innebär att förslaget nu ställs på sin spets. Jag ser inte att det finns ett annat alternativ för mig, säger Andreas Norlén.

Kristersson får nu en vecka på sig att förhandla med de andra partierna om en regeringsbildning. Bland annat menar talmannen att Ulf Kristerssons förslag till en regeringsbildning som han lanserade på Facebook i slutet av sitt sonderingsuppdrag har ansetts vara otillräckligt preciserat.

– Om jag under den här veckan skulle få ett telefonsamtal från någon annan än Kristersson som säger sig ha samlat stöd för en regering, så skulle jag lyssna på det. Men jag ser det inte särskilt sannolikt, säger Norlén på frågan om han kan dra tillbaka förslaget.

Kristersson svarar att han kommer fortsätta träffa de andra allianspartierna, nästa möte är "inom kort", och där svara på eventuella frågor som återstår om förslaget på Facebook. Han är tydlig med att han inte kommer föra samtal med Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven: "Jag står fortsatt till förfogande"

Stefan Löfven lämnade på måndagseftermiddagen en skriftlig kommentar: 

"Det är rimligt att processen nu går vidare och att statsministerförslag prövas i riksdagens kammare. Vi vet ännu inte hur den regering Ulf Kristersson vill bilda kan vara sammansatt. Den kan komma att bli en utpräglat konservativ regering och den kommer att vara beroende av stöd från SD. Jag ser det som ett hot mot samman­­­hållningen i Sverige. Vi socialdemokrater kommer därför att rösta nej till ett förslag från talmannen att Ulf Kristersson bildar regering."

Löfven fortsatte: 

"En regering med förankring över blockgränsen är det bästa sättet att minska motsättningarna i landet och ta vara på Sveriges möjligheter. Jag står fortsatt till förfogande för att axla ansvaret för en sådan regering."

Jimmie Åkesson välkomnar beslutet

SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnade på måndagsförmiddagen talmannens beslut om en statsministeromröstning. 

– Bra att processen tas vidare. Mest rimliga förslaget givet läget. Vi håller dörren öppen och inväntar Kristerssons besked om partisammansättning och sakpolitisk agenda, säger han till Expressen och fortsätter: 

– Han bör nyttja den extra tiden som talmannen gav honom väl. Inte minst för att ge oss de garantier vi behöver för att kunna stödja honom.

Jimmie Åkesson igen: 

– Det enklaste sättet att göra detta på är givetvis samtal, men om Kristersson vet något annat sätt så är jag öppen för det. Det viktigaste är att hänsyn tas till våra väljare.

Jimmie Åkesson välkomnar talmannens beslut om en statsministeromröstning. Foto: JESSICA GOW/TT

 

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin motsätter sig Ulf Kristersson som regeringsbildare. De skriver i en kommentar till TT att de vill att Centerledaren Annie Lööf i stället ska få ett "öppet sonderingsuppdrag".”

"Centerpartiet ingår i det regeringsalternativ som Miljöpartiet utifrån valresultat föredrar, med bas i den politiska mitten. Centerpartiet ingår i samtliga de alternativ talmannen valde att pröva djupare under gruppdiskussioner i tisdags. Annie Lööf har tydligt uttalat att hon är beredd att ta på sig ett öppet sonderingsuppdrag. Vi har till talmannen framfört att vi ser det som naturligt om hon fick ett sådant uppdrag och att Miljöpartiet då självklart är beredda att föra konstruktiva politiska samtal med Annie Lööf”.

Sjöstedt: "V kommer självklart att rösta nej"

V-ledaren Jonas Sjöstedt kommenterade också talmannens nästa steg på måndagsförmiddagen. 

"Vänsterpartiet kommer självklart att rösta nej till Kristersson", skriver han på Facebook. 

På måndagseftermiddagen konstaterade Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg att det mesta tyder på att Centerpartiet och Liberalerna kommer att stå fast "och därmed är Ulf Kristerssons chans att bli statsminister rimligen uttömda".

– Nästa vecka ser alltså Ulf Kristerssons resa mot statsminsterposten ut att ha nått ett bittert slut med en sönderfallen allians som resultat. Med tanke på den debatt som pågår inom Moderaterna om synen på alliansen och Sverigedemokraterna kanske Kristersson då får mera näraliggande problem att hantera. Som att klara sin auktoritet och ytterst sitt partiledarskap, säger han.