Kristersson hyllar Busch Thor: ”Entusiasm och jävlar anamma”

PÅ HEMMAPLAN. Ulf Kristersson möter Expressens reporter Nicole Amiri på ett kafé i Strängnäs.
Foto: Magnus Olofsson
”För landet handlar det om att få en bra politik i en bra regering”, säger Ulf Kristersson.
Foto: Magnus Olofsson
Ebba Busch Thor får tummen upp av Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

STRÄNGNÄS. Han är kritisk mot alliansregeringens överenskommelse med Miljöpartiet.

Nu upprepar Ulf Kristersson att han vill göra upp med Socialdemokraterna om migrationspolitiken:

– Vi borde få ordning på denna fråga en gång för alla.

I en stor intervju med Expressen pekar moderatledaren ut mandatperiodens ”ödesfråga” och klargör att relationen till Centerledaren Annie Lööf ”är ingen sällskapslek”.

– Det är synd, säger Ulf Kristersson. Verkligen tråkigt.

Han talar inte om den uteblivna statsministerposten, den senaste opinionsmätningen där Moderaterna bara är tredje största parti eller ens om den färska radiodokumentären om regeringsbildningen där det bärande temat är käbblet mellan honom och Annie Lööf om vem som svek vem.

Han talar om helgens huvudnyhet i Strängnäs Tidning. Att Ostbutiken på Hospitalsgatan ska slå igen.

Ulf Kristersson, som pendlar till jobbet i Stockholm, känner starkt för sin hemstad.

I stenhuset där vi ses jobbade en gång i tiden hustrun Birgittas morfar som konditor. Det är hit, till ett kafé med utsikt mot domkyrkan, som han brukar ta journalister.

PÅ HEMMAPLAN. Ulf Kristersson möter Expressens reporter Nicole Amiri på ett kafé i Strängnäs.
Foto: Magnus Olofsson
”För landet handlar det om att få en bra politik i en bra regering”, säger Ulf Kristersson.

Både moderatledaren och hans medarbetare låter förstå att det är slut på ältandet nu. Han vill prata framtid, han vill prata om konkreta politiska förslag.

– Vi hänger inte läpp. Vi är inte kinkiga, säger Ulf Kristersson.

– Det här handlar inte om att jag ska bli statsminister eller inte. För landet handlar det om att få en bra politik i en bra regering. Jag tror att Sverige behöver en borgerlig politik på bredden, i många olika frågor: ekonomin, brottsligheten, integrationen.

”Då kommer det att gå riktigt illa”

Det sistnämnda beskriver han som ”vår tids stora ödesfrågor”:

– Blir vi inte bättre i Sverige än vad vi är just nu, då kommer det att gå riktigt illa. Då kommer vi få se samma problem och samma upplopp som vi ser i andra länder. Men lyckas vi kommer vi att få se fantastiska klassresor, människor som får helt nya möjligheter, barn som får mycket bättre utbildning än sina föräldrar, som blir framgångsrika företagare och lyckas bra i vårt land.

Vad har gått snett hittills, enligt dig?

– Vi har bagatelliserat de här problemen i många år nu. Vi har inte tagit bidragsberoenden eller bilbränder på allvar. Sagt gång på gång att det här är oacceptabelt, men inte gjort något. Vi måste ta in vidden av problemen, men samtidigt lägga realistiska och genomförbara förslag på bordet. Vi föreslår till exempel en bidragsreform, som gör att man aldrig får mer pengar i bidrag än lön om man arbetar, säger Ulf Kristersson.

På frågan om hur han ser på sin egen framtid, svarar moderatledaren:

– Den är ljus.

Är du fortfarande partiledare om 3,5 år?

– Absolut. Jag har inga andra planer. Jag tycker att det här är otroligt roligt. Jag har gjort mitt första val som partiledare och det finns alltid lärdomar att dra. Men sammantaget gjorde vi en bra valrörelse, att vi inte bildade regering berodde inte på Moderaterna.

– Jag uppfattar att jag har ett solitt parti bakom mig. Jag upplever en enorm energi runtom i landet, och en väldig hunger.

Samtidigt sägs moderater ha en osentimental relation till sin ledare: Var framgångsrik, visa starka siffror – eller gå. Hur säker är du på att ingen intrigerar bakom din rygg just nu?

Ulf Kristersson skrattar till, säger sedan:

– Jag tror att det är bra med lite otålighet i partier. Är man inte otålig kan det gå hur dåligt som helst.

– Vi har ett nytt läge i svensk politik. Vi har ett läge där flera partier bara är besatta av ett enda parti. Allt detta har vi en gemensam bild av inom Moderaterna. Jag är inte bekymrad.

Kristersson: SD:s retorik visar inte vägen på ett bra sätt

Både moderater i Skåne och SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdar att man i södra Sverige ligger ungefär en mandatperiod före resten av landet när det gäller samarbeten mellan M och SD. Har de rätt?

– Jag är själv född skåning i Lund och våren kommer visserligen före i Skåne. Men jag tror att det där är en förenkling. Hela Region Skåne, den jättestora och viktiga politiska församlingen, leds av alliansen. Sen är det alldeles uppenbart att olika delar av Sverige tänker olika. Man ska ha stor respekt för det, man ska vara ärligt mot sina egna värderingar. Retoriken som ofta kommer från Sverigedemokraterna är väldigt nationalistisk och jag tycker inte den på ett bra sätt visar vägen för svensk politik i framtiden.

”Man ska ha stor respekt för det, man ska vara ärligt mot sina egna värderingar”, säger Ulf Kristersson om att olika delar av landet tänker på olika sätt.
Foto: Magnus Olofsson

Samtidigt har Annie Lööf sagt att Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna i den skånska kommunen Staffanstorp var ett skäl till att hon och Centerpartiet inte litade på Moderaterna i regeringsbildningen?

– Det där är överdrivet. Vi pratar om fem kommuner av 162. Och i tre av dem är Centerpartiet med och styr – då skulle man vilja se en protestkör mot Centerpartiet i detta! Någon rim och reson får det finnas. Att säga att detta var orsaken till att vi inte kunde bilda en borgerlig regering på nationell nivå tror jag är en efterhandskonstruktion.

Upplever du – likt många debattörer – att Moderaterna är ett splittrat parti?

– Nej, det gör jag inte. Det finns en mediebild som handlar om Skåne, men sammantaget: nej, inte alls. Vi är ett stabilt liberalkonservativt parti.

Det är säkert ingen avundsvärd uppgift att ta över ledarskapet i Liberalerna

Det är ett knappt halvår sedan förra gången vi sågs i Strängnäs. Då, på själva valdagen, delade Ulf Kristersson och hustrun Birgitta Ed ut både valsedlar och nybakade bullar utanför olika vallokaler.

– Det var en otroligt spänd stämning, minns han. Men jag var ganska lugn, faktiskt. Jag tänkte att om vi har ett valresultat om några timmar så finns inte mycket att spekulera kring.

Det tog inte några timmar. Det tog en vecka innan det slutliga valresultatet fastställdes, de rödgröna fick ett mandat mer än alliansen – och sedan månader av förhandlingar.

– Jag tänkte att det kunde gå åt skogen, det händer i val, men inte att vi skulle älta frågan i fyra månader. Att vi skulle avsätta Stefan Löfven två gånger för att sedan bilda samma regering en gång till.

”Önskar dem inte ur riksdagen”

Dina tidigare allianskamrater Liberalerna ligger nu under riksdagsspärren i flera opinionsmätningar. Vore det bra för Moderaterna om L åker ur riksdagen 2022?

– Nej, jag önskar inte dem ur riksdagen. Jag har väldigt stor respekt för att de befinner sig i ett svårt läge just nu och att de ägnar mycket möda åt detta. Det är säkert ingen avundsvärd uppgift att ta över ledarskapet i Liberalerna.

Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor fotograferade i januari.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

För Kristdemokraterna går utvecklingen åt motsatt håll. Ur ditt perspektiv, vad har partiledaren Ebba Busch Thor gjort rätt?

– Den här valrörelsens allra roligaste vitamininjektion var att Ebba och KD visade att det går att vända från ett väldigt svårt läge. Med entusiasm i politiken och lite jävlar anamma samt ett jättegott samarbete mellan oss. Jag unnar dem alla framgångar. Vi behöver ett bra kristdemokratiskt parti, det är en idéströmning som är stark i Europa.

Annie Lööf sa nyligen till mig att hon har ”en god relation” till dig och Ebba Busch Thor, skulle du beskriva det likadant?

– Jag har inget emot Annie Lööf personligen på något vis. Men så länge två allianspartier väljer att samarbeta med en socialdemokratisk regering finns inget allianssamarbete. Sen kan man ha en helt okej relation ändå. Jag vill inte älta den här frågan, men man ska inte heller förminska den då det är en ganska stor sak.

”Man får skilja på sak och person”

Men skulle du och Annie Lööf kunna ses över en kopp kaffe och prata om allt mellan himmel och jord?

– Det kan vi säkert göra, just nu har vi inte haft skäl att göra detta. Jag utesluter inte det. Man får skilja på sak och person. Sverige fick en mycket sämre regering än vad Sverige skulle kunnat få. Det tar jag på allvar, det är ingen sällskapslek.

Går det att se något positivt i ”alliansens död” för Moderaternas del?

– I grund och botten tycker jag att det är dåligt att alliansen slutade fungera nationellt, men man ska alltid se det goda i det som händer. Jag ser möjligheter, till exempel att vi kan slippa en och annan kompromiss som vi inte var så nöjda med och som vi gav efter till andra partier. Det är en viktig sak. Vi kan i vissa frågor ha lättare att hitta överenskommelser med Socialdemokraterna, om de vill det, i de klassiska frågorna där vi brukar ha gemensam politik.

Vilka ”klassiska frågor”?

– Moderaterna och Socialdemokraterna borde ta varandra i hand och göra en stor migrationspolitisk uppgörelse och få ordning på denna fråga en gång för alla. Det har varit svårt tidigare, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Migrationspolitiken under alliansregeringsåren borde ha lutat sig mer åt traditionell överenskommelse med Socialdemokraterna, så länge de insåg värdet av en stabil migrationspolitik, snarare än på en överenskommelse med Miljöpartiet. Jag tror ju på samarbete med andra som man delar värderingar med.

Redan i sin första debatt som partiledare i riksdagen, i oktober 2017, föreslog Ulf Kristersson en uppgörelse mellan M och S om migrationspolitiken. Men, betonar han, det ska inte tolkas som att M ”vänder oss bort från borgerligt samarbete”.

Innan vi skiljs åt säger moderatledaren:

– Jag tror att det här kommer att gå över. Jag tror att alliansen behöver varandra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.