Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson: Låt polisen tvångsomhänderta barn

M-ledaren vill göra det lättare att tvångsomhänderta barn till gängkriminella, säger han i Ekots ”Lördagsintervjun”.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill göra det lättare för barn till gängkriminella att tvångsomhändertas, säger partiledaren Ulf Kristersson till Ekot. 

M-ledaren vill att polis och åklagare ska ha rätt att fatta besluten. 

Redan i dag har socialtjänsten genom Lagen om Vård av unga, LVU, möjlighet att tvångsomhänderta barn som far illa. 

Antingen sker det på grund av bristande förhållanden i hemmet, eller barnens eget beteende – till exempel missbruk eller kriminalitet. 

Men M-ledaren Ulf Kristersson vill se fler barn till gängkriminella tvångsomhändertagna, genom att ge polis och åklagare samma befogenhet som socialtjänsten. 

”En signal som skulle bli kristallklar”

– Om ni inte ser till att era barn slipper växa upp i grov kriminalitet eller om ni inte har koll på att era barn inte begår brott då måste vi överta den uppgiften. Det skulle jag säga är en signal som skulle bli rätt kristallklar rakt in i rätt många familjer, säger han till Ekot. 

– Nu pratar vi om barn och ungdomar som växer upp i kriminalitet, där familjen är kriminell, där det är en överhängande risk att de fostras in i egen kriminell bana. De blir ofta inte omhändertagna överhuvudtaget, fortsätter han. 

Se hela duellen om gängvåldet

Ulf Kristersson (KD) och Morgan Johansson (S) möttes i debatt i Expressens studio i veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.