Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson KU-anmäld igen – ”Förtroendeskadligt”

Peter Hultqvist (S) vill att KU granskar vänskapskorruption efter anställningen av Henrik Landerholm som nationell säkerhetsrådgivare.
Ulf Kristersson
Foto: CAISA RASMUSSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Landerholm, nationell säkerhetsrådgivare
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Hultqvist, S.
Foto: MARKO SÄVÄLÄÄ / TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Hultqvist KU-anmäler Ulf Kristersson för anställningen av Henrik Landerholm som nationell säkerhetsrådgivare.

I anmälan tar Hultqvist upp vänskapen mellan Kristersson och Landerholm, och Hultqvist vill att KU granskar om det förekommit vänskapskorruption.

– Bara misstankar om att personer rekryteras på andra grunder än förtjänst och skicklighet kan vara förtroendeskadliga, skriver Hultqvist.

Under fredagen skickade Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist in en KU-anmälan mot Ulf Kristersson med anledning av regeringens anställning av Henrik Landerholm som nationell säkerhetsrådgivare.

Det var den 10 november i fjol som regeringen presenterade att Sverige för första gången skulle få en nationell säkerhetsrådgivare, och att Henrik Landerholm hade rekryterats till tjänsten. Men enligt Peter Hultqvist finns det flera obesvarade frågor kring hur anställningen gick till.

I anmälan, som Expressen har tagit del av, hänvisar Peter Hultqvist till en artikel i Dagens Nyheter där tjänsten beskrivs som ”opolitisk”. Samma tidning skriver också att Landerholm inte skickat in sitt CV inför anställningen.

Väldokumenterad vänskap

Peter Hultqvist skriver i anmälan att: ”Om inte särskilda skäl föreligger ska tjänster utlysas – något som inte verkar skett i rekryteringen av den nationella säkerhetsrådgivaren.”

Vidare tar han upp vänskapsbandet som finns mellan Kristersson och Landerholm, som enligt Hultqvist väcker frågor:

”Det är väldokumenterat att statsministern och den nationella säkerhetsrådgivaren är vänner”. Han hänvisar senare till en intervju med TT där Landerholm sagt att han och statsministern ”kan jobba sömlöst” och att de kan ”tala öppet i båda riktningarna utan att behöva oroa oss.”

När Expressen når Peter Hultqvist säger han att han vill att Konstitutionsutskottet ska granska om det förekommit vänskapskorruption vid anställningen av Landerholm.

– Det är bland annat den dimensionen som Konstitutionsutskottet får utreda, säger han.

”Kan vara förtroendeskadliga”

I anmälan nämns också att om regeringen i stället valt att göra tjänsten politisk så hade regeringen haft mer handlingsfrihet i frågan:

”Bara misstankar om att personer rekryteras på andra grunder än förtjänst och skicklighet kan vara förtroendeskadliga. Det hade också kunnat övervägas att göra tjänsten till en politisk tjänst, varpå regeringen haft större handlingsfrihet.”

Socialdemokraterna har tidigare sagt att de ska vara restriktiva med KU-anmälningar. Men den anmälan som Hultqvist skickat in är den andra som S riktat mot Kristersson inom loppet av några dagar.

– Vi måste göra KU-anmälningar när det är motiverat. Det här är motiverat, säger Peter Hultqvist.

Se något mer:
Kristerssons svar till Åkesson: ”Jag hade inte sagt så”

Statsministern efter Jimmie Åkessons ord om Erdogan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.