Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson kritisk efter Sjöstedts rasistutspel

"Jobbar för att S ska driva vänsterfrågor"
Jonas Sjöstedt försvarade att Vänsterpartiet röstade fram Stefan Löfven som statsminister och sa att alternativet varit värre.Foto: ALEX LJUNGDAHL
M-ledaren Ulf Kristersson reagerar kraftigt på Jonas Sjöstedts utspel.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor (KD). Kristdemokraterna vill inte kommentera Jonas Sjöstedts uttalande.Foto: JENS CHRISTIAN

Under Västerpartiets partidagar plockade V-ledaren Jonas Sjöstedt fram storsläggan och sa att alternativet till den Löfvenledda regeringen skulle leda till ”ett förgiftat, rasistiskt samhällsklimat”

M-ledaren Ulf Kristersson reagerar kraftigt på utspelet: 

”Hårresande anklagelser, ovärdigt en svensk partiledare”, skriver Kristersson i ett sms till Sveriges radio Ekot.  

På Vänsterpartiets partidagar i helgen riktade partiledaren Jonas Sjöstedt stark kritik mot Socialdemokraterna för samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna.

Samtidigt skrevs historia då en LO-ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, för första gången höll tal under Vänsterpartiets partidagar. 

”Vi skulle få ett förgiftat, rasistiskt samhällsklimat”

V-ledaren Jonas Sjöstedt ser samarbetet med LO som en väg att motarbeta Socialdemokraternas ”högervridning”.

– Om vi trycker på, då kommer de att tvingas ändra sin politik, säger han.

Samtidigt så har V-ledaren varit föremål för häftig kritik för att ha släppt fram den rödgröna regeringen, med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna, som slöt överenskommelsen om 72-punktsprogrammet. Ett program som innehåller många liberala reformer och en privatiseringsvänlig politik. 

Han försvarade ändå att Vänsterpartiet röstade fram Stefan Löfven, eftersom alternativet varit värre, enligt honom.

– Vi skulle få ett förgiftat, rasistiskt samhällsklimat där hetsjakten på invandrare aldrig skulle se något slut, sa Jonas Sjöstedt.

Ulf Kristerssons kritik mot Jonas Sjöstedt

Uttalandet har väckt stark kritik från borgerligt håll.

”Hårresande anklagelser, ovärdigt en svensk partiledare”, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett sms till Ekot.

”Det säger mer om Jonas Sjöstedt än om något annat. Vill han dra ner debatten till den nivån får han vistas där själv”, fortsätter han.

Kristdemokraternas presschef är även han kritisk till Vänsterledarens ord.

– Den typen av uttalande är inte värt att kommentera, säger han till Ekot. 

Vid en partiledardebatt i riksdagen förra månaden sa Ulf Kristersson till Expressen att han inför nästa val är redo att samarbeta med alla partiet som vänder sig mot den nuvarande regeringen.

– Jag kommer att göra allt jag kan inför nästa val för att samla de partier som tycker att vi behöver en bättre regering och en bättre politik, säger Ulf Kristersson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.