Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson fick kritik – för kortat uttalande

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg kommenterar skjutningen där artisten Einár miste sitt liv.
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Människor har lämnat blommor vid brottsplatsen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den moderate partiledaren Ulf Kristersson möttes av kritik efter ett uttalande om mordet på rapparen Einár hos Aftonbladet.

Senare på fredagen har uttalandet korrigerats i artikeln.

– På grund av att vissa delar av Kristerssons citat var borttaget, förändrades kontexten av hans uttalande, säger Moderaternas presschef Niklas Gillström.

Flera politiker har kommenterat nattens skjutning i Hammarby sjöstad i Stockholm, där rapparen Nils Einár Grönberg, 19, sköts till döds. En av dem är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson – som möttes av kritik för ett uttalande hos Aftonbladet.

– Det här kan numera drabba vem som helst, var som helst. Det är helt förfärligt. Människor som befinner sig mitt i bostadsområden där helt vanliga familjer bor. Det skapar en extrem otrygghet, ska M-ledaren ha sagt till tidningen.

Flera personer delade en skärmdump av uttalandet på Twitter. De var kritiska till orden om att skjutningarna ”numer” sker där ”vanliga människor bor”.

Citatet korrigerades

Senare under fredagskvällen har Aftonbladet dock ändrat i uttalandet. Ulf Kristerssons citat har blivit mer utförligt och är ordagrant det som M-ledaren säger till tidningen i ett tv-klipp.

– Lägger man ihop det här mordet med de senaste månadernas skjutningar och mord så kan man säga att det här kan numera drabba vem som helst, var som helst. Det är helt förfärligt. Människor som befinner sig mitt i bostadsområden där helt vanliga familjer bor. Det skapar en extrem otrygghet. Det här är vår tids inhemska terrorism som sprider skräck i bostadsområden, säger han till tidningen.

Moderaternas presschef Niklas Gillström kommenterar ändringen i citatet så här:

– Han var mycket tydlig i sina kommentarer att det är lika förfärligt var en skjutning än sker. På grund av att vissa delar av Kristerssons citat var borttaget, förändrades kontexten av hans uttalande, säger han till Expressen.

Här är sista filmerna på Einár innan mordet

Det är Vcbarre som Einár gjort musik tillsammans med, som lagt ut videon under torsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.