Kristersson kände inte till petningen av Corazza Bildt

Anna Maria Corazza Bildt petades från sin plats på Moderaternas lista till EU-parlamentet.
Foto: FILIP NORMAN/TT
Petningen skedde i största hemlighet och inte ens Ulf Kristersson kände till det.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Bara en liten kärna i Moderaternas nomineringskommitté kände till petningen av Anna Maria Corazza Bildt.

Inte ens partiledaren Ulf Kristersson fick veta något, uppger Dagens Opinion.

Samtidigt kämpar Corazza Bildt för att få behålla sin plats i EU-parlamentet och stöds av bland andra nattklubbsdrottningen Alexandra Charles.

Moderaternas besked att Anna Maria Corazza Bildt petas från sin plats i Europaparlamentet nyligen väckte uppmärksamhet och kritiseras från flera håll.

Corazza Bildt har varit ledamot i parlamentet sedan 2009 och betraktas av moderater som "en kryssmagnet".



Enligt uppgifter som Dagens Opinion publicerar var det stort hemlighetsmakeri internt inför beslutet i Moderaternas nomineringskommitté.

Partiledaren Ulf Kristersson ska inte ha fått veta något i förväg om petningen. Än mindre Corazza Bildt själv, eller maken Carl, Sveriges förre utrikesminister.

Bara en liten kärna kring nomineringskommittén och dess ordförande Erik Langby kände till planerna, enligt Dagens Opinion.

Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Langby till vänster och gode vännen Gunnar Hökmark smidde planer om att peta Corazza Bildt, har källor uppgivit för Expressen.

Petningen beskrivs som en kupp och inom Moderaternas väljarkår finns ett missnöje vilket märkts tydligt i sociala medier.

Enligt Expressens källor ska toppmoderaten Gunnar Hökmark ha försökt övertyga  Erik Langby att peta Anna Maria Corazza Bildt.

"Gubbgänget" i Bryssel ligger bakom

Avgående EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark uppges leda ett "gubbgäng" som vill avpollettera Corazza Bildt.

"Gubbgänget" anklagas för att förminska hennes arbete i Europaparlamentet genom att hävda att hon bara fokuserar på "matsvinn" och att det inte är någon prioriterad fråga för Moderaterna. Hennes kritiker anklagas för att bortse från hennes engagemang inom migrations- och säkerhetspolitik.



En som stöttar Anna Maria Corazza Bildt är Alexandra Charles, PR-konsult, tidigare nattklubbsdrottning och numera ordförande i 1,6 & 2,6 miljonersklubben som arbetar för kvinnors hälsa.

Alexandra Charles uppmanar på Facebook missnöjda moderater att höra av sig till partiets kansli.

"Du kan även kontakta Moderaterna direkt och ställa frågan varför hon inte är med på listan. Ju mer uppmärksamhet det här får desto större chans finns det för Anna Maria Corazza Bildt", skriver Charles.

Alexandra Charles stöder Corazza Bildt i upprop på Facebook.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Möjligen hade nomineringskommittén, vars plan är att skicka Tomas Tobé till Bryssel, inte räknat med det breda stödet för Corazza Bildt. Hon kämpar själv in i det sista för en plats på listan.

"Självklart är jag djupt besviken över den moderata valberedningens förslag att helt och hållet kasta ut mig från varje möjlighet att vara en kandidat för partiet i det viktiga Europavalet nästa år. Man vill förvägra mig varje möjlig plats på den moderata listan", skriver Anna Maria Corazza Bildt på Twitter.

Avgörandet ligger nu hos Moderaternas partiråd den 23 November.

Expressen söker Erik Langby för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.