Kristersson: Invandringen har blivit en belastning

Kristersson: ”Alldeles för mycket invandring till Sverige”.
Ulf Kristersson ser invandring som en belastning, säger han i en intervju med Sveriges Radio.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson (M) tycker att det är för mycket invandring till Sverige.

Bland annat kriminalitet, hedersproblematik och trångboddhet kopplas till invandring, enligt honom.

– Det är uppenbart att invandringen i Sverige har blivit en belastning, säger han till Sveriges Radio.

I vintras skrev Jimmie Åkesson på Twitter att Sverige behöver ett totalstopp för ”all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning”.

När Ulf Kristersson intervjuades i Sveriges Radio inför sitt tal på Almedalsveckan fick han frågan om han delar den bilden.

– Jag skulle inte ha uttryckt mig på exakt det sättet men det är uppenbart att invandringen i Sverige har blivit en belastning både när det gäller kriminalitet, när det gäller hedersproblematik, när det gäller sociala problem och trångboddhet, säger han och fortsätter.

– Jag tror inte att någon ser att det inte är uppenbart. Titta på vad som händer nästan dagligen nu med skjutningar, dödliga och där människor enbart skadas, i några av våra mest utsatta områden. Titta på gängkriminaliteten. 

Kristerssons recept: ”Lägre invandring och mycket bättre integration”

Efter att Stefan Löfven (S) under onsdagen på nytt röstats fram som statsminister frågade Expressen Ulf Kristersson om uttalandena. 

– Jag sa att vi har haft alldeles för mycket invandring till Sverige och för dålig integration och att det är en belastning för Sverige, det tror jag att alla svenskar inser. Så länge vi har skjutningar nästan dagligen, så länge vi har enormt stora integrationsproblem och trångboddhet och sociala bekymmer så har invandringen blivit en belastning för Sverige. Det kan man göra något åt. Med lägre invandring och mycket bättre integration, så tror jag att Sverige skulle kunna göra det här mycket, mycket bättre, säger Ulf Kristersson. 

Däremot anser han inte att invandrare är en belastning. 

– Absolut inte, hundratusentals invandrare har gjort stora insatser för Sverige. Jag tror absolut inte att de är en belastning för Sverige. Men den invandringspolitik vi har haft för Sverige, den dåliga integrationen, den har varit katastrofalt dålig. Det märker vi nästan varje natt numera, säger M-ledaren. 

Kristersson menar att det även finns annan brottslighet än den som kopplas till invandring, men att en hög andel av den grövsta kriminaliteten i landet är kopplad till misslyckad integration. 

Vad gäller invandringen i sig bör den minska, anser han.

– Jag delar inte slutsatsen att vi ska ha totalstopp, däremot delar jag slutsatsen att vi har för mycket invandring till Sverige just nu, säger han till Sveriges Radio. 

Kristersson: C är stödparti till S

Kristerssons uttalande kritiseras nu av Annie Lööf. 

”Jag har en annan syn på de människor som invandrat till vårt land. En liberal, borgerlig”, skriver hon på Twitter. 

https://twitter.com/annieloof/status/1412730849674530830

Förra veckan skrev Annie Lööf (C) på Twitter att Ulf Kristersson inte tog kontakt med henne under sitt sonderingsuppdrag. Nu säger Kristersson till SVT att det inte stämmer och att ett samtal skedde på hans initiativ. 

– Det landade i den helt kristallklara slutsatsen att de inte på något vis tänkte medverka i en regeringsbildning som hade någon kontakt med Sverigedemokraterna, säger han till SVT.

Kristersson menar att han inte trodde något annat, och fick det bekräftat. 

– Centerpartiet är nu ett pålitligt stödparti till Socialdemokraterna, säger Ulf Kristersson.

FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson (S) har skrivit på Twitter att det är dags att säga nej till främlingsfientlighet. 

”Invandring har blivit en syndabock för mycket som gått fel i samhället. Det politiska livet har låtit detta ske utan ordentlig analys. Sverige skulle stanna utan invandrare. De förtjänar respekt. Många är stolta nya svenskar”, skriver han. 


SD och M vill att Sverige ska göra som Danmark - flytta asylprocessen

Kritiseras av FN, EU och människorättsorganisationer – men SD och M vill göra som Danmark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.