Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson: Integrationen fungerar dåligt i Sverige

Moderatledaren Ulf Kristersson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Migrationsverket i Solna.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk mot hur den svenska integrationen fungerar. I en intervju med Dagens Nyheter säger han bland annat att det behövs större insatser för att förbättra den.

– Om man har en omfattande invandring, måste man vara mycket bättre på integration än om man har en liten invandring, säger han till tidningen.

I en studie som DN skrev om på fredagen framkommer det att många migranter tycker om Sverige. Men skillnader i invandrares värderingar jämfört med svenskars syns också i studien. Bland annat är toleransen för homosexuella lägre bland invandrare än hos svenskar.

Ulf Kristersson bemöter statistiken från studien i en intervju med DN.

– Jag slås av att det är en lång väg att vandra. Sverige är inte vilket land som helst. Vi är stolta över våra värderingar men de är inte precis genomsnittet av världens värderingar. Det krävs mycket för att man ska bli framgångsrik här, säger han till tidningen.

M har presenterat integrationskommission

Moderatledaren presenterade nyligen en så kallad ”integrationskommission”, som ska ta fram reformer för att komma till rätta med de samhällsproblem som Moderaterna menar har uppstått på grund av brister i svensk migrationspolitik.

I intervjun med DN lyfter partiledaren för Moderaterna fram hög invandring men dålig integration som en ekvation som inte går ihop.

– Om man har en omfattande invandring, måste man vara mycket bättre på integration än om man har en liten invandring. Om invandringen dessutom till hög grad kommer från länder som värderingsmässigt ligger ganska långt ifrån Sverige, då tar man på sig en extra stor uppgift. Ingenting tyder på att Sverige varit extra duktigt på detta, tvärtom. Vi har haft en kombinerat hög invandring med låga ambitioner när det gäller integration – och det tror jag är en väldigt farlig kombination, säger Ulf Kristersson till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.