Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson: "I Sverige talar man svenska"

I sitt jultal talade Moderatledaren Ulf Kristersson till stor del om integration.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson presenterade inga nyheter i sitt jultal.

I stället talade Moderatledaren om integration – och la fram tre punkter som han menar ska "lösa Sveriges problem".

– Den flathet som Sverige visar imponerar inte på någon, allra minst på de som är nya här, säger han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson hann avhandla en rad aktuella ämnen i sitt jultal på fredagen. Inledde talet gjorde han med att poängtera att det nu gått två månader sedan den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano på Twitter bad kvinnor som blivit sexuellt ofredade att skriva två ord: Me too.

– Vi vet alla idag vilket enormt gensvar det fick, inte minst här i Sverige. Själv är jag förfärad men inte förvånad, säger Ulf Kristersson.

LÄS ÄVEN: Löfven nobbar Kristerssons invit i tiggerifrågan 

Han berättar att Moderaterna i nästa vecka kommer att presentera vad partiet planerar för ågärder när det gäller sexuella trakasserier. Han har själv haft flera samtal om Metoo med sina tre tonårsdöttrar runt frukostbordet i Strängnäs, och uppmuntrar pappor att prata med sina barn om frågan.

Ulf Kristerssons jultal: "I Sverige talar man svenska"

En stor del av jultalet handlade sedan om integration – som han också kopplade till hjärtefrågan social rörlighet.

– Det tar nio år innan ens hälften av de nyanlända får något slags jobb. I 130 bostadsområden går varannan vuxen inte upp och sen till jobbet på morgonen. Det finns grundskolor där de flesta inte kommer in på gymnasiet. Gängkriminaliteten sprider sig: 279 skjutningar hittills i år; 124 skadade och 38 döda, säger Ulf Kristersson.

LÄS ÄVEN: Väntetiden i vården ska kortas till tre dagar 

Ulf Kristersson la sedan fram tre punkter som ska "lösa Sveriges problem": "I Sverige arbetar man", "i Sverige talar man svenska", samt "i Sverige gäller svenska lagar". 

– I Sverige talar man svenska. Perfekt svenska är snobbigt överskattat, men fullt begriplig svenska är djupt underskattat. Talar man inte svenska språket får man väldigt svårt att komma in i det svenska samhället.

Han poängterade också att man har en skyldighet att verkligen försöka komma in i samhället som ny i landet.

– Därför borde man inte kunna leva år efter år på bidrag, utan att göra sitt yttersta för att också lära sig svenska, så att man också kan få ett jobb. Den flathet som Sverige visar imponerar inte på någon, allra minst på de som är nya här, säger Ulf Kristersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.