Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson i första duell mot Löfven

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson drabbade samman i sin första duell på måndagskvällen.

Det blev debatt om jobb, sexövergrepp och tiggeri.

– Att trakassera och tafsa på kvinnor är banne mig inte manligt, säger statsministern.

Partiledarna för S, M, MP och KD deltog på måndagskvällen i TV4:s direktsända partiledardueller.

För första gången ställdes nyvalde M-ledaren Ulf Kristersson mot statsminister Stefan Löfven i en duell.

– Jag ser fram emot varje tillfälle att prata politik och diskutera lösningar som kan göra Sverige bättre, säger Ulf Kristersson.

Jobben

Först ut var en debatt om jobben. Det är högkonjunktur i svensk ekonomi samtidigt som arbetslösheten sjunker, men inte för utrikesfödda. Löfven, som lovat att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, har fått se Sveriges placering sjunka från 12:e till 16:e plats under mandatperioden.

– Jag har sett så många människor gå ut i arbetslöshet därför hatar jag arbetslöshet och kommer lägga mycket resurser på att knäcka arbetslöshet. men jag tänker inte utveckla en jobbpolitik som gör skillnad utan den ska vara lika för alla, säger Stefan Löfven.

Ulf Kristersson kontrade med att socialbidrag inte är en lösning och att människor måste ut i arbetslivet så fort det går:

– Det är inte realistiskt att människor ska få svensk gymnasieutbildning innan de kan börja arbeta. Det tar nio år innan de nyanlända har någon förankring på svensk arbetsmarknad.

Sexövergreppen

Löfven och Kristersson debatterade även sexuella övergrepp, där de två rivalerna var helt överens om att alla typer av sexuella trakasserier är helt oacceptabla. Ulf Kristersson betonade även problemet med att det i dagsläget enbart är en av tio anmälda våldtäkter som leder till en dom.

– Vi som är politiska ledare har dubbelt ansvar. Vi måste se till att lagstiftningen fungerar, men vi har ett problem när nio av tio våldtäkter inte löses. Minst lika viktigt är det att vi som vuxna män pratar med mindre vuxna män och med våra söner, säger Ulf Kristersson.

Han får stöd av Stefan Löfven. Han vill skärpa straffen för grova sexualbrott och införa en samtyckeslag där det framgår att samtycke krävs för sex. 

– Det här är en sådan otroligt allvarlig sak. Att trakassera och tafsa på kvinnor är banne mig inte manligt. Vi ska göra allt i vår makt för att få stopp på det här. Det behövs en rejäl diskussion bland oss män om vad som är riktig manlighet. Vi har mycket förebyggande arbete att göra, säger statsministern.

Vårdköer och flygskatt

I kvällens andra duell möttes KD-ledaren Ebba Busch Thor och MP:s språkrör Isabella Lövin där de diskuterade vårdköer och flygskatt. 

Isabella Lövin argumenterade för att nyckeln till problemet med dagens långa vårdköer är att satsa mer pengar på personalen för att undvika att de bränner ut sig och lämnar yrket. Ebba Busch Thor menade att regeringen inte tar problemet på allvar.

– Jag vill att vi ska ta in hur många det är som står i kö för en operation. Det är över 47 000, som alla i Landskrona kommun, så många står i kö, säger KD-ledaren.

– Det handlar om att man inte planerat för en växande och åldrande befolkning och fler diagnoser som kräver behandling. Vi behöver bättre planering inom landstingen, säger Isabella Lövin.

När ämnet övergick till flygskatt fortsatte de två partiledarna att vara djupt oense.

– Flygskatten bidrar inte till en grön omställning utan slår mot de jobb i mellansvenska städer som kommer flytta någon annanstans. Det kommer inte ha den effekt på klimatet som behövs, säger Ebba Busch Thor.

– Vi måste resa mindre än vad vi gör nu. Vi har ökat vårt flygresande med 77 procent sedan 1990. Vi lever i Sverige som vi har fyra jordklot.  Vi måste agera här och nu, flyget är i dag helt befriat från miljöskatter och det är inte rimligt, säger Isabella Lövin.

Tiggeriförbud

Efter de två duellerna möttes samtliga fyra partiledare i en debatt om tiggeriförbudet. Alla partier var överens om något behöver göras, men endast Moderaterna vill ha ett nationellt förbud.

– Jag tycker inte det är solklart enkelt att landa i den slutsats jag landat i. Men vi kan inte längre göra skillnad på människor och människor, vi skulle aldrig tillåta att svenskar satt och tiggde på gatan, säger Ulf Kristersson.

Stefan Löfven betonade att regeringen nu inlett ett samarbete med regeringarna i Bulgarien och Rumänien, och förhoppningen är att det ska leda till att färre personer väljer att åka till Sverige.

– Nu byggs det förskolor där nere, då kommer barnen dit. Det byggs även bostäder som ger bättre levnadsvillkor, säger statsministern.

Annie Lööf (C), Jimmie Åkesson (SD), Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L) möts i TV4 den 6 november.

 

Kristersson och Löfven i siffror

Ulf Kristersson har medvind i opinionen. Moderaterna har seglat upp till 19,4 procent, enligt TV4:s Väljaropinion som vägt samman de senaste opinionsundersökningarna. Det är en ökning med 3,2 procentenheter på två månader. Socialdemokraterna får 29,7 procent, en ökning med 0,4 procentenheter. MP får 3,7 procent och KD 3,4, enligt TV4:s Väljaropinion.  

Samtidigt har väljarna större förtroende för Ulf Kristersson än för hans företrädare Anna Kinberg Batra, visar DN/Ipsos oktobermätning. Han får godkänt av 27 procent av väljarna – jämfört med de 21 procent som Anna Kinberg Batra fick. Han är dock inte i närheten av Löfvens förtroende på 39 procent av väljarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.