Kristersson och Åkesson har träffats i ett första möte

Jimmie Åkesson om historiska mötet med Kristersson – Moderaterna och Sverigedemokraterna i diskussioner om flera politiska frågor. Se en längre intervju med Åkesson längre ned i artikeln.
Ulf Kristersson bjöd in SD-ledaren för ett möte.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Jimmie Åkesson: ”Mötet var givande”.
Foto: Patrik Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN / Patrik Österberg
Stefan Löfven.
Foto: OLLE SPORRONG
Jimmie Åkesson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Ebba Busch Thor.
Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Ulf Kristersson har haft möte med Jimmie Åkesson.

Anledningen är att Moderaterna söker stöd i riksdagen för att bland annat kunna förändra invandringspolitiken.

– Det var ett bra samtal, tycker jag. Allvarligt och eftertänksamt, säger Ulf Kristersson.

– Jag har ju tjatat ganska länge om att vi borde ha ett sådant här möte, säger Jimmie Åkesson.

SD-ledaren säger också till DN att han ”känner att jag fick mer uträttat i dag än jag fått att under alla mina år i riksdagen”, 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver att hans parti söker brett stöd i riksdagen för att kunna åstadkomma förändring, bland annat gällande invandringen, kriminaliteten och energipolitiken.

Inlägget publicerades strax efter 13.00 på onsdagen. En timme senare kommenterade Kristersson nyheten för Expressen på plats i riksdagen:

– Jag tyckte att det var hög tid. Vi har en regering som inte klarar av att lösa stora och svåra svenska problem. Jag som har konkreta lösningar, till exempel gällande gängkriminalitet, måste diskutera med alla de som tycker ungefär lika i de sakfrågorna, säger Kristersson.

Ser du förutsättningar för ett samarbete med Sverigedemokraterna?

– I enskilda sakfrågor, absolut. I andra frågor, säkert inte. Jag tycker att man får ta det här fråga för fråga. Tycker man ungefär lika måste man prata med varandra och se om man kan enas i ett beslut som tvingar regeringen till en bättre politik.

Hur var personkemin mellan dig och Jimmie Åkesson? Hur var samtalet?

– Det var ett bra samtal, tycker jag. Allvarligt och eftertänksamt. Det var ganska normalt och likt alla andra samtal jag har i Sveriges riksdag. Det var ingen dramatik eller konstigheter. Det var seriöst, säger Ulf Kristersson.

För TT pekar M-ledaren ut en avgörande händelse under hösten: när regeringen bjöd in alla partier utom SD till samtal om gängkriminaliteten.

– Det tycker jag var att göra spel av något som är på blodigt allvar. Då bestämde jag mig för att vi ska göra allt vi kan för att söka så brett stöd som möjligt för breda reformer, säger Kristersson till TT.

Se hela intervjun med Jimmie Åkesson efter mötet med Kristersson:

På onsdagen träffades Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett första möte tillsammans.

Åkessons ord: ”Mötet var givande”

SD-ledaren Jimmie Åkesson berättar om mötet i ett inlägg som publicerades någon minut före Kristerssons:

”Mötet var givande, konstruktivt och bådar gott inför framtida samarbeten i ett nytt politiskt landskap”.

I Expressens nyhetsprogram ”Direkt med Niklas Svensson” berättar Jimmie Åkesson att han har tjatat om ett möte med M-ledaren under lång tid.

– Inbjudan kom från Ulf Kristersson. Jag har ju bjudit in honom ett par gånger tidigare, och då har han har avböjt. Nu tänkte jag att det är rimligt att man väntar tills han tycker att tiden är mogen att träffas. Nu tyckte han tydligen det, säger SD-ledaren som även berättar att mötet varade i ungefär en timme.

Programledare Niklas Svensson påtalar att Åkesson tidigare har sagt att han inte har Ulf Kristerssons telefonnummer.

Har ni varandras telefonnummer nu?

– Jag tror det, haha. Jodå, det har jag faktiskt. Det är väl inte helt orimligt, kanske.

Har ni några fler möten inplanerade framöver?

– Vi får se vad det blir, och jag är väldigt optimistisk kring framför allt de här frågorna. Vi har också möte inom migrationskommittén om någon vecka. Det börjar hända saker i det arbetet. Där är det ju uppenbart att vi har en del gemensamma ståndpunkter med Moderaterna, och då är det viktigt att man kan prata om det.

Innebär mötet med Ulf Kristersson att vi nu har ett konservativt block i svensk politik?

– Nej, det gör det inte. Det finns inget formaliserat samarbete på det sättet. I det här läget är inte det här heller det viktigaste. Jag har respekt för att M och KD har 15 år av allianssamarbete bakom sig. Det är en ganska ny skilsmässa de har bakom sig, där de som enskilda partier behöver landa i sina respektive roller i svensk politik, säger Jimmie Åkesson. 

Löfven: ”Taktpinnen till Jimmie Åkesson”

Efter nyheten om mötet kommenterade statsminister Stefan Löfven händelseutvecklingen i ett sms till Expressen:

”Dagen efter att Moderaterna petats ner som Sveriges tredje största parti lämnar alltså moderatledaren definitivt över taktpinnen i oppositionen till Jimmie Åkesson”, skrev statsministern via sin pressekreterare Gösta Brunnander.

”Jag noterar att samarbetet mellan de brunblåa har fördjupats. Den politik som kommer fram ur sånt samarbete kan aldrig vara bra för svenska arbetare eller välfärden.”

Stefan Löfven utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det här är absolut inte bra för arbetare i Sverige. Då stärks en högerkonservativ politik, och det är inte det arbetare och löntagare i Sverige vill ha, säger han till nyhetsbyrån.


Ulf Kristersson har haft möte med Jimmie Åkesson och vi fick en pratstund med moderatledaren efteråt om varför det här mötet äger rum just nu.

”Konservativa blocket” får nästan majoritet

Enligt SCB:s stora partisympatiundersökning, som släpptes på tisdagen, skulle ”det konservativa blocket” bestående av M, KD och SD få 47,5 procent av rösterna om det var val i dag.

Med stöd av Liberalernas 4,1 procent skulle blocket alltså få egen majoritet i riksdagen.

SD:s gruppledare Henrik Vinge fick frågan om Jimmie Åkesson är aktuell som statsministerkandidat vid nästa val.

– Vi får se naturligtvis. Men vi går till val med Jimmie Åkesson som statsministerkandidat. Absolut, svarade Vinge.

RESULTATEN I SCB:S STORA PARTISYMPATIUNDERSÖKNING:

Inom parantes: först resultatet i maj-undersökningen, sedan valet 2018  

C: 7,3 (+0,4, -1,3)

L: 4,1 (+0,4. -1,4)

M: 18,3 (+2,3, -1,5)

KD: 6,6 (-6,4, +0,3)

S: 26,3 (1,3, -2,0)

V: 8,1 (-0,6, +0,1)

MP: 5,1 (-0,5, +0,7)

SD: 22,6 (+5,5, +5,1)

Övriga: 1,6 (+0,3, +0,1) 


LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Ebba Busch Thor om mötet: ”Löfven bör vara rädd”

Ulf Kristersson har haft möte med Jimmie Åkesson.Statsminister Stefan Löfven menar att det nu är SD som leder oppositionen. Ebba Busch Thor håller inte med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.