Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mätning: Kristersson hade vunnit extravalet

Ulf Kristersson hade blivit statsminister om extravalet blev av, enligt SvD:s siffror
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partierna bakom januariöverrenskommelsen hade fått lågt stöd om det var val i dag.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson hade med stor sannolikhet blivit statsminister i ett extraval i dag.

M hade tillsammans med KD och SD kunnat ta makten med egen majoritet, visar siffror från Sifo.

Men medan SD och KD går starkt framåt väntar M fortfarande på sitt lyft i opinionen.

– Det tar tid att bygga upp ett förtroende, och det kan raseras ganska fort, säger partiveteranen Lars Tobisson.

Svenska Dagbladet har räknat ut hur riksdagens mandatfördelning skulle se ut om dagens opinionsläge blev valresultat i extravalet som aldrig blev av. 

För att få fram resultatet har de använt Valmyndighetens valsimulator och använt siffror från Sifos senaste opinionsmätning från Ekot. 

Vinnaren hade varit M-ledaren Ulf Kristersson som hade kunnat bilda sin 3-2-1-regering med Kristdemokraterna med förutsättningen att Sverigedemokraterna röstar likadant under regeringsbildningen. 

– Det är riktiga valresultat som räknas. Jag brukar inte bry mig så mycket om opinionsmätningar, vare sig de bra eller de dåliga, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

– Det jag kan säga är att Vi kommer alltid att vara beredda att driva borgerlig politik i en borgerlig regering.

Men att M+KD+SD nu är störst enligt mätningen beror inte på att Moderaterna skulle ha medvind i opinionen – tvärtom. Enligt SvD:s beräkning skulle partiet, utifrån de aktuella opinionsmätningarna, tappa två mandat om det vore val i dag.

– När alliansen slutar fungera, då drabbar det också. Men nu kommer vi att driva Moderaterna, vi kommer att diva vårt eget projekt, säger Kristersson.

Ulf Kristersson hade med stor sannolikhet vunnit ett extravalet om det hade hållits.
Lars Tobisson.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Lars Tobisson tillhörde i många år den moderata partitoppen och var bland annat partiets gruppledare i finansutskottet. Han tolkar svårigheterna i opinionen som ett kvardröjande arv från misstag han menar begicks under Fredrik Reinfeldts tid.

– Moderaterna har kommit i kläm som en följd av att man inte har funnits på sin plats, utan har varit ute och irrat och skapat osäkerhet om var man står någonstans. 

– Det tar tid att bygga upp ett förtroende, och det kan raseras ganska fort.

Kristersson: Jag kallar det inte för någonting

I stället är det Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson som lyfter Kristersson. KD skulle öka från dagens 22 mandat till 35 om Sifos opinionsmätning vore resultatet i ett extraval, medan SD skulle öka från 62 till 73.

– Att det går bra för KD tycker roligt. De var nästan uträknade för ett år sen. Många hånade dem på ett ganska grovt sätt men de gjorde en fantastisk valrörelse, säger Ulf Kristersson.

Han värjer sig fortfarande mot att tala om ett konservativt block bestående av M, SD och KD.

– Jag kallar det inte för någonting. Jag kallar det för att Moderaterna vill genomföra borgerlig politik i en borgerlig regering, säger han i SVT:s ”Agenda”.

Lars Tobisson:. 

– Vad vi ser är en stor icke socialistisk majoritet i riksdagen. Det borde rimligen återspeglas i regeringens sammansättning. Vi kan inte låta oss förlamas i regeringshänseende av att man inte vill umgås med Sverigedemokraterna, säger han.


Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD).
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Löfvens trumfkort

De stora förlorarna i det simulerade valresultatet hade varit Liberalerna och Miljöpartiet som både hade hamnat under riksdagsspärren. 

– Det är svårt att veta hur den politiska dynamiken hade sett ut om det blivit ett extraval. Då hade det förmodligen varit ett annat opinionsläge än i dag. Men det hade fortfarande varit ett fullt tänkbart scenario att M, KD och SD skulle få majoritet och att Ulf Kristersson då blivit statsminister, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, till SvD.

Svensk väljaropinion

På uppdrag av Ekot har Sifo gjort en sammanvägning av flera opinionsmätningar: Novus, Kantar Sifo och Ipsos i mars. Valresultatet anges inom parentes. 


Socialdemokraterna: 27,4 % (28,3)

Vänsterpartiet: 9,8 % (8,0)

Miljöpartiet: 3,9 (4,4)

Centerpartiet: 8,1 % (8,6) 

Liberalerna: 3,5 % (5,5)

Moderaterna: 17,7 % (19,8)

Kristdemokraterna: 9,2 % (6,3)

Sverigedemokraterna: 19,1 % (17,5)

Övriga: 1,3 % (1,53)

Mandatfördelning vid extra val

SvD har använt Valmyndighetens valsimulator för att räkna ut hur mandatfördelningen i riksdagen skulle ha sett ut om dagens opinionsläge, utifrån Svensk väljaropinion, blev valresultat. 


Socialdemokraterna: 105 mandat 

Vänsterpartiet: 37 mandat 

Centerpartiet: 31 mandat 

Sammanlagt: 173 mandat 


Moderaterna: 68 mandat 

Kristdemokraterna: 35 mandat 

Sverigedemokraterna: 73 mandat 

Sammanlagt: 176 mandat 


Så här ser den nuvarande mandatfördelningen ut.


Socialdemokraterna: 100 mandat

Vänsterpartiet: 28 mandat

Miljöpartiet: 16 mandat

Moderaterna: 70 mandat

Sverigedemokraterna: 62 mandat

Centerpartiet: 31 mandat

Kristdemokraterna: 22 mandat

Liberalerna: 20 mandat


Tommy Möller tycker att SvD:s siffror sätter fingret på det vägskäl Moderaterna står inför i dag, där de måste ta ställning till om de vill lappa ihop alliansen eller hitta en form där de kan regera med Sverigedemokraterna. 

Även om partierna inom januariöverenskommelsen får ett lågt förtroende i det simulerade valet så behöver det inte bara vara dåligt enligt professorn. 

– Löfven har det som ett trumfkort mot Centerpartiet och Liberalerna. Som det ser ut just nu vill inget av de här två partierna ha ett extraval, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.