Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson: Förstår de som har varit kritiska mot WHO

M-ledaren i intervju om Kina, gängvåldet och resor under corona.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN

Kinas hantering av coronapandemin är en påminnelse om landets växande ambitioner i världen.

Det säger moderatledaren Ulf Kristersson i Expressens ”Fem dagar om framtiden” som i dag har tema ”världen efter corona”.

– Jag tror att USA och Europa måste ha en gemensam syn som balanserar detta växande kinesiska intresse. Det är mycket farligt på längre sikt annars, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson har ett stort intresse för Kina och följer landet noga. Tillsammans med sin fru Birgitta Ed har han tre barn som är adopterade från Kina. De har rest till landet många gånger och bott i Peking tillsammans ett år.

Han tycker att Kina har hanterat coronakrisen precis som väntat.

– Först dolde de information. De använde de metoder som ett land som är en diktatur av deras typ kan göra. Vilket bara bevisar att de inte är en del av den öppna världen. De vidtog drakoniska åtgärder och spärrade in människor. Vi såg bilder på hur de svetsade ihop dörrar. Sen är det många som imponeras av att de bygger sjukhus snabbt, men det är ett samhällssystem som vi inte vill ha.

Kritiken mot Kinas coronahantering

Tidigt, innan corona klassats som pandemi, fick Kina offentligt beröm av Världshälsoorganisationen WHO, för att ha agerat snabbt och transparent. I efterhand har det framkommit att Kina dröjde med att dela nödvändig information för att stoppa viruset.

Ulf Kristersson tycker att det är problematiskt.

– Jag förstår dem som har varit kritiska mot att WHO har varit väldigt positiva till kinesisk hantering och sätter det i samband med Kinas växande inflytande över de multilaterala organisationerna. Jag ser det som ett utslag av Kinas växande ambitioner i världen.

Ulf Kristersson menar att det fortfarande finns en naivitet inför Kina.

– Jag tror att USA och Europa måste ha en gemensam syn som balanserar detta växande kinesiska intresse. Det är mycket farligt på längre sikt annars.

Som ordförande för Moderata ungdomsförbundet var Ulf Kristersson för fri invandring och öppna gränser. Sedan dess har han ändrat sig. Även när det gäller frihandel har han en mindre naiv syn i dag, säger han.

– Jag är en otroligt varm anhängare av frihandel. Jag tror att företag och handel driver öppenhet och fred. Men frihandel måste också ske på rättvisa villkor. Jag tycker vi har varit naiva i vår syn, framför allt på kinesisk närvaro i världsekonomin, säger han.

– Jag tycker den fria världen ska inta en mycket tuffare hållning gentemot kinesisk export. Av säkerhetsskäl ska de inte kunna köpa hamnar, infrastruktur och teknologi, men också därför att det i längden inte är rimligt att Kina kan konkurrera på sina villkor när den fria västvärlden har helt andra villkor.

Kristersson om gängkriminaliteten

Under Ulf Kristerssons ledarskap har Moderaterna fokuserat på stängda gränser, hårdare migrationspolitik, fler befogenheter för polisen och hårdare straff. Det blev stor uppmärksamhet när Ulf Kristersson poserade i jaktkeps på en bild i sociala medier där det stod ”Stäng gränsen”.

Påverkar inte det som Moderaterna gör i Sverige också världen i en mer sluten och protektionistisk riktning?

– Nej, det tycker jag inte alls. Sverige är ett väldigt öppet land. Det jag säger är att vi måste ha ordning och reda i Sverige. Det här är något som hade varit självklart för några decennier sedan. Hade vi bara tänkt tanken att vi skulle ha gäng som terroriserar hela stadsdelar, har egen privat rättsskipning och kräver tystnad av vittnen, sånt har vi aldrig accepterat i Sverige. Nu hör vi om det varje dag. Det är ingen ny ståndpunkt, det är problemen som har förvärrats så mycket, säger han.

Temat för fredagens avsnitt av Expressens satsning ”Fem dagar i framtiden” är ”Världen efter corona”. Ulf Kristersson har inte varit utomlands sedan smittan kom till Sverige, men han tycker inte att svenskar som har rest på utlandssemester i sommar har gjort fel.

– Jag har tillämpat försiktighetsprincipen, sen kan man tycka olika om det naturligtvis. Men jag tror att de flesta människor vill komma tillbaka till att kunna se världen. Jag tror det vore otroligt dåligt om vi skulle dra slutsatsen att från och med nu ska vi sluta uppleva världen och sluta träffa människor från andra världsdelar.

Fredagens program gästas av bland andra Martin Kinnunen (SD), Lorentz Tovatt (MP) Ulf Kristersson (M) och Lottie Knutson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.