Samtliga partiledare för riksdagspartierna har bjudits in av statsministern, och mötet ska äga rum nu på tisdag klockan 17.00.
Inbjudan, som Expressen tagit del av och som gick ut nu på fredagskvällen, har ”hög” prioritet. På mötet ska partiledarna delges information om säkerhetsläget med anledning av hot som uppges riktas mot Sverige.
Så här står det:
”Statsministern önskar informera om händelseutvecklingen och delge regeringens bedömning av säkerhetsläget med anledning av de demonstrationer och hot som nu riktas mot Sverige och svenska intressen efter de senaste veckornas aktioner i Stockholm. Vid mötet ges tillfälle till dialog om åtgärder för att stärka Sveriges säkerhet.”
Ulf Kristersson manar till samling över partigränserna.
– Med anledning av situationen i vår omvärld, är det viktigt att samla riksdagens partier till dialog om Sveriges säkerhet. Att nå enighet i frågor om detta, och kyla ner situationen - ta ned tonläget - är just nu centralt. Det är viktigt att alla partiledare får information om läget, och vilka utmaningar Sverige står inför. Nu är tid för samling, säger Ulf Kristersson.
Andersson: ”Sökt regeringen en tid”
Oppositionspartierna välkomnar mötet.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är positivt inställd.
– Vi har sökt regeringen under en tid så det är välkommet att de bjuder in till samtal när vi hamnat i ett så allvarligt läge, säger hon.
Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf är av samma åsikt.
– Det är bra att statsministern bjuder in till möte om det säkerhetspolitiska läget, jag kommer självklart att vara på plats. För Centerpartiet är det viktigt med samarbete och stabilitet i en orolig tid, som accelererat under de senaste dagarna.
Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, välkomnar också han mötet:
”Jag har noterat inbjudan och hoppas på en konstruktiv dialog med regeringen och övriga partier.” meddelar Bolund i en skriftlig kommentar.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar säger att hon kommer att delta i mötet, men att hon inte har några kommentarer.
Regeringens oro efter protesterna
Inbjudan kommer efter Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm, som gett upphov till omfattande protester och demonstrationer mot Sverige i en rad muslimska länder.
Trycket mot Sverige har varit stort till följd av de senaste veckornas protester i Stockholm mot Turkiet och Recep Tayyip Erdogan.
Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm har beskrivits som en ”katalysator”.
Dagen efter koranbränningen samlades en stor folkmassa utanför det svenska generalkonsulatet i Istanbul och brände bilder på Rasmus Paludan och satte eld på den svenska flaggan. I dagarna greps även en man med pistol utanför generalkonsulatet. Vapnet ska dock ha varit oladdat.
Tidigare i veckan gick Egyptens högsta religiösa institution, al-Azhar-universitetet, ut och uppmanade muslimer världen över att bojkotta Sverige och svenska produkter. Samma uppmaning har också framförts av politiska företrädare i andra länder, däribland Malaysia, och demonstrationer har rapporterats från Pakistan, Irak, Afghanistan och Indonesien. Utrikesministerierna i Kuwait, Saudiarabien och Jordanien har också gått ut och fördömt händelserna i Stockholm.
Det har, enligt regeringskällor till Expressen, funnits en oro hos den svenska regeringen att svenska företag och landets export ska drabbas av det hårda trycket.