Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson: Beslut om ny kärnkraft vid ett maktskifte

Ulf Kristersson.
Foto: SVT

M, SD, KD och L kommer fatta beslut om ny kärnkraft vid ett maktskifte.

Det meddelade M-ledaren Ulf Kristersson under SVT:s partiledardebatt.

– Det är höjden av naivitet, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Klimatet och energifrågan stod på agendan under SVT:s partiledardebatt på söndagen. De fyra partierna som vill se en borgerlig statsminister efter nästa val förespråkar också kärnkraft – M, SD, KD och L.

Enligt Ulf Kristersson (M) kommer en M-ledd regering fatta beslut om ny kärnkraft vid ett maktskifte.

Partierna tycker inte att en ny regering bör subventionera kärnkraften. Däremot vill man stötta forskning, ge branschen besked genom en ny energiöverenskommelse och på andra sätt göra kärnkraften mer lönsam.

– Vi måste sluta dopa vindkraften. Det här är den mest landsbygdsfientliga regeringen Sverige någonsin har haft, säger KD-ledaren Ebba Busch.

Löfven: ”Höjden av naivitet”

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar ambitionen om ny kärnkraft för ”höjden av naivitet”.

– Det är inget besked. Tro inte att man kan ändra ett ord i en överenskommelse och sedan blir det ny kärnkraft. Det byggs inte ny kärnkraft av den enkla anledningen att det inte är lönsamt, säger han.

Löfven menar att det kommer ta för lång tid innan det finns modern kärnkraftsteknik på plats.

– Vi behöver el tidigare och kan inte vänta.

Även MP-språkröret Märta Stenevi är kritisk och lyfter satsningarna på klimatsmarta industrier i Sverige, som enligt henne tillkommit på grund av regeringens gröna politik.

– Investeringarna i norra Sverige sker inte på grund av en fantasi från högerpartierna om mysiga små kvarters-kärnkraftverk, säger hon.

Ulf Kristersson inför kvällens partiledardebatt.
Partiledarna i hetsig dispyt under debatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.