Kristersson berömmer SD: Mer seriösa och konstruktiva

Foto: SVT Play / Skärmdump
Foto: SVT Play / Skärmdump
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i riksdagen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson berömmer Sverigedemokraterna och tycker att de har förändrats – och blivit mer seriösa och konstruktiva.

Därför vill han samarbeta med SD, dock utan att bilda regering med partiet.

Det säger M-ledaren i SVT:s nya intervjuprogram 30 minuter på onsdagskvällen.

Moderatledaren Ulf Kristersson gör ett långtgående utspel i riktning mot SD i en SVT-intervju på onsdagskvällen. Han säger att SD har förändrats mycket och att han därför kan utvidga samarbetet med partiet.

– Jag tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren. De har breddat sig politiskt och deltar mycket mer seriöst i parlamentariskt arbete, säger Ulf Kristersson till programledaren Anders Holmberg i SVT:s 30 minuter. 

– I de samtal som vi har haft med dem när det gäller till exempel kriminalpolitiken, invandringspolitiken och en del av energipolitiken så tycker jag att de har varit seriösa och konstruktiva. Och lika konstruktiva som alla andra under coronapandemin, säger han.

Pratar varje vecka med Stefan, Annie och Jimmie

Kristersson säger att när man sitter ett helt år och pratar varje vecka ”med Stefan, Annie, Ebba, Jimmie” och alla de andra partiledarna, då ”är det svårt att hävda att en inte är värd att lyssna på”.

Han anser att SD:s retorik också har förbättrats när det gäller frågor som invandring och demokrati. Men han drar gränsen när det gäller att bilda regering med SD.

– Jag har sagt till Sverigedemokraterna, och det står jag för, att vi samarbetar gärna med er i frågor där vi tycker ungefär lika. Och om vi kan lösa problemet med regeringsställning är vi beredda att kompromissa med dem i de frågorna. Men vi kommer inte att bilda gemensam regering utan vi tänker bilda regering med Kristdemokraterna, säger M-ledaren i programmet.

Expressen har sökt Ulf Kristersson för att få en kommentar. Hans pressekreterare Siri Steijer säger att han inte ger några intervjuer på onsdagskvällen utan hänvisar till SVT-programmet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.