Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson ber om ursäkt

Ulf Kristersson under pressträffen på socialdepartementet.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har hotats av en misstroendeförklaring, eftersom han sagt att han inte tänker följa riksdagens beslut om sjukförsäkringen.

Nu ber ministern om ursäkt för om han har uttryckt sig "otydligt".

– Jag har inte haft någon som helst ambition att vara nonchalant mot riksdagen, säger han.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson sa efter ett möte i socialförsäkringsutskottet i torsdags att han inte avsåg att följa riksdagsbesluten i juni och i december förra året om en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen. Frågan gäller hur arbetsförmågan ska prövas efter 180 dagars sjukskrivning.

På tisdagen öppnade de rödgröna partierna för en misstroendeomröstning mot Kristersson. Riksdagen kan tvinga regeringen eller en minister att avgå genom en misstroendeförklaring.

Men vid en pressträff på socialdepartementet på tisdagseftermiddagen bad ministern om ursäkt för om han uttryckt sig otydligt – och menade att han inte haft för avsikt att nonchalera riksdagens beslut.

– Om jag uttryckt mig på sådant sätt att riksdagen upplevde att jag inte hade respekt riksdagens beslut så ber jag om ursäkt för det, sa Kristersson.

– Det jag ville säga var att jag tar frågan på så stort allvar att jag inte vill hasta fram en lösning som jag inte är säker på att vi kan stå bakom.

Återkommer 1 mars

Ulf Kristersson vill fortfarande inte återinföra den gamla formuleringen om hur sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas, utan säger att regeringen ska återkomma med sin samlade bedömning senast den 1 mars.

– Vi har problem med dagens begrepp och vi hade problem med det gamla begreppet. Att ensidigt gå tillbaka till ett begrepp som inte fungerar tycker jag man ska undersöka om det finns andra lösningar på, säger han.

På frågan om förslaget i mars kommer att vara i linje med riksdagens beslut säger han:

– Vår utgångspunkt är alltid att följa riksdagens beslut och göra det allra bästa man kan av framtidsutmaningar. Det gäller den här frågan också. Det här är en komplex fråga. Det är ofta människor med många funktionsnedsättningar, med svår sjukdom som behöver stöd för att komma tillbaka och då ska de prövas mot en rimlig arbetsmarknad.

På frågan om han är orolig för en misstroendeförklaring svarar han:

– Nej, det är inte min sak att ta ställning till. Det är riksdagens privilegium.

Kristersson upplever det som att regeringen fortfarande har förtroende för honom.

– Jag känner ett mycket brett stöd i regeringen.

S nöjer sig med ursäkt

Socialdemokraterna låter sig nöja med Kristerssons ursäkt och därmed avskrivs planerna på att väcka en misstroendeförklaring. Det säger Sven-Erik Österberg (S) efter att ha tagit del av Kristerssons presskonferens, uppger TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.