Kristersson backar om sjukförsäkringen

Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Regeringen backar om sjukförsäkringen.

På torsdagen höll socialförsäkringsminister Ulf Kristersson en presskonferens om det nya lagförslaget.

Regeringens förändringar av sjukförsäkringen har varit hårt kritiserade och riksdagen har krävt att man återgår till de gamla reglerna för hur prövningen mot arbetsmarknaden ska ske efter 180 dagar.

I dag torsdag kom beskedet på DN Debatt att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M – efter hot om misstroendeförklaring mot honom – böjer sig för riksdagens beslut.

"Svårt arbete"

Klockan 11.00 på tisdagen höll Ulf Kristersson en presskonferens om den nya lagen. Han återupprepade då det han skriver på DN Debatt om en återgång till de gamla reglerna.

– Jag hoppas att vi i bred enighet kan landa i slutsatsen att vi möter den samlade oppositionens krav, sa Kristersson på presskonferensen.

Ulf Kristersson menar dock att de gamla reglerna inte är mer generösa än de nya.

Ulf Kristersson meddelade att man kommer att försöka hitta en ny modell för hur arbetsförmågan ska prövas.

– Det är ett svårt och digert arbete, säger han.

Kristersson föreslår förändringar i två kapitel i socialförsäkringsbalken. Det 27:e kapitlets 48:e paragraf säger att person som har haft nedsatt arbetsförmåga ska kunna försörja sig själv genom "förvärvsarbete på den reguljära arbetsmarknaden i övrigt". Detta ändras nu i förslaget till "sådant förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden".

Samma ändringar av formuleringarna föreslås också i 28:e kapitlets 8:e paragraf.

Lagändringarna föreslås att träda i kraft vid halvårsskiftet i år.

Enligt Ulf Kristersson är det ingen större skillnad mellan regeringens arbetsförmågebegrepp och det gamla, som regeringen nu tvingas återgå till. Samma bedömning har Försäkringskassan gjort.

Hastig beräkning

Frågan är då varför socialdepartementet tidigare hävdade att en återgång skulle kosta 2,4 miljarder kronor.

– Nja, det gjordes en beräkning av att om man på allvar menade en återgång till tidigare, det vill säga att fler människor skulle vara sjukskrivna under en längre tid, om det var avsikten, då skulle man kunna tänka sig ganska stora effekter av detta, säger Ulf Kristersson till TT.

– Det där var en mycket hastig beräkning som gjordes på begäran av riksdagens finansutskott, så jag tror att man ska ta alla de här sakerna med en grov nypa salt. Det försäkringskassan visar nu, och det är ny kunskap, är att det i praktisk tillämpning fått mycket liten betydelse, säger han.

TT: Så den här återgången till det gamla begreppet kommer inte att kosta 2,4 miljarder kronor?

– Det har jag väldigt svårt att tro att den kan göra, givet att Försäkringskassans analys är riktig, säger Ulf Kristersson.

Socialdemokraterna har KU-anmält Kristersson med anledning av socialdepartementets tidigare kostnadsberäkningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.