Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristersson är övertygad: Liberalerna överger Löfven

Ulf Kristersson är nu i Grekland för att bilda sig en uppfattning om hur flyktingsituationen ser ut där. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Det är en europeisk uppgift att hålla den europeiska gränsen, men också en svensk uppgift att ha en hållbar migrationspolitik.” Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristersson Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Stefan Löfven Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

ATEN. Moderatledaren Ulf Kristersson tror att Liberalerna kommer att överge Stefan Löfven och Socialdemokraterna. 

– På lång sikt är jag övertygad om att Liberalerna vill vara en fast del av ett borgerligt samarbete, säger han till Expressen under en resa i Grekland – där han också för första gången kommenterar den tidigare ministerkollegan Eskil Erlandssons tafsande. 

– Otroligt tråkigt. 

Ulf Kristersson är just nu i Grekland för att bilda sig en uppfattning om hur flyktingsituationen ser ut där. Under tisdagen och onsdagen besökte han flyktingläger i huvudstaden Aten och på ön Lesbos – tillsammans med partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard och en av toppkandidaterna inför EU-valet, Jessica Polfjärd.

– Det är en europeisk uppgift att hålla den europeiska gränsen, men också en svensk uppgift att ha en hållbar migrationspolitik. Vi måste alltså göra saker både i Sverige och se till att EU gör rätt saker, konstaterade han efter besöket i jättelägret Moria, där närmare 5 000 flyktingar befinner sig just nu.

När Expressen mötte Ulf Kristersson på tisdagseftermiddagen kommenterade han för första gången skandalen kring den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) som för knappt två veckor sedan tvingades lämna sitt riksdagsuppdrag.

Expressen avslöjade den 7 mars att Eskil Erlandsson under flera års tid tafsat på moderata riksdagskvinnor. Förra veckan meddelade vice överåklagare Bengt Åsbäck att han inlett en förundersökning ”eftersom det kan antas att brott har förövats”.

Kristersson om tafsandet: ”Otroligt tråkigt”

Den moderata partiledningen fick kännedom om detta i november förra året och slog då larm till Centerpartiet. Men det var först när Expressen konfronterade C-gruppledaren Anders W Jonsson som beskedet kom om att Erlandsson lämnar riksdagen.

– Jag vet ju det som berättats för mig, och det är klart att jag tyckte det var otroligt tråkigt att höra. Det är tråkigt för kvinnorna som blivit utsatta och tråkigt att sådant förekommer överhuvudtaget, säger Ulf Kristersson, som var ministerkollega med Eskil Erlandsson under åren 2010-2014. 

Under tisdagen och onsdagen besökte M-ledaren flyktingläger i huvudstaden och på ön Lesbos. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hur tycker du att Centerpartiet har hanterat detta?

– Jag vet inte hur de har hanterat det internt. Jag vet bara vad vi har gjort, och vi kontaktade dem så fort vi fick veta de här sakerna, och vi förväntade oss att det skulle hända saker. Jag uppfattar inte att de har bagatelliserat det på något sätt, men hur deras interna processer har gått till vet jag inte. Det tog några månader.

När Expressen träffar Moderatledaren står det också klart att kontakten med Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas avgående partiledare Jan Björklund nu är bruten.

Ulf Kristersson har inte mött de forna alliansvännerna för enskilda samtal sedan de började samarbeta med Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

– Vi har inte haft några längre politiska samtal. Det har inte funnits några naturliga skäl för det, säger han.

M-ledaren övertygad: L överger Löfven

Moderatledaren vill inte närmare kommentera den partiledarprocess som nu pågår inom Liberalerna – men han säger:

– Seriösa och etablerade partier är och måste vara mycket långsiktigare och stabilare än enskilda partiledarval. Det tycker jag vi har lärt oss historiskt. Sen har ju människor betydelse, så är det alltid. Det är klart att ett partiledarval i liberalerna har betydelse.

Du har en favorit men du kan inte säga det?

– Vi vet ännu inte ens vilka som är kandidater. Men på lång sikt är jag övertygad om att Liberalerna kommer att vilja vara en fast del av ett borgerligt samarbete. Jag tror att den frågan säkert kommer att vara en del i deras beslutsprocess. 

Jan Björklund kommer att avgå som partiledare för Liberalerna. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Moderatledaren avslutar: 

– Jag tror inte att det är hållbart att samverka i längden och fast med människor vars värderingar man inte delar.