Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson anklagar Annie Lööf för fulspel

Ulf Kristersson (M).Foto: FREDRIK WENNERLUND /STELLA PICTURES
Annie Lööf (C).Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Ulf Kristersson (M) anklagar Annie Lööf för fulspel i regeringsbildningen. 

Han säger att C-ledarens agerande inte var ”helt ärligt” och kritiserar telefonsamtalet som dödade allianssamarbetet. 

– Efter femton års äktenskap gör man inte slut på telefon, säger han till Svenska Dagbladet. 

Kristersson är också kritisk mot Jan Björklunds val att avgå – och jämför honom med den tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt. 

Ulf Kristersson säger i en intervju med Svenska Dagbladet att han inte är så känslomässigt lagd – men att han blev besviken över hur Annie Lööf (C), bara kort innan sin presskonferens, lämnade beskedet om Centerpartiets beslut i regeringsfrågan. 

– Efter femton års äktenskap gör man inte slut 27 minuter innan man förlovar sig med någon annan – och dessutom på telefon, säger han till SvD. 

På frågan om Centerpartiet fulspelat blir svaret: 

– Jag har svårt att se att det var helt ärligt. 

C bemöter kritiken

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson bemöter angreppet i ett sms.

– Jag förstår att Moderaterna är besvikna. Men M har gjort ett helt annat vägval än C, och velat bilda en regering som i varje blockskiljande fråga är beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Arthursson påpekar att C arbetat för att bilda en regering där alliansen håller ihop, med stöd över blockgränsen. 

– Intresset för detta var tyvärr mycket svalt från såväl S som M. 

Han vänder sig också mot Ulf Kristerssons beskrivning att beskedet om stödet för Stefan Löfven skulle ha kommit som en överraskning för M:

– Moderaterna var helt medvetna om att C förde samtal med S efter jul för att undersöka hur långt de var beredda att sträcka sig politiskt för att nå en överenskommelse. Det var inte det C ville i första hand, men det blev ett bra avtal med liberala reformer som Sverige behöver.

Kristersson om Dousas SD-uttalande 

Muf-ordföranden Benjamin Dousa har sagt att han är trött på ”hyckleriet” kring SD och har menat att det bara är en tidsfråga innan M kommer förhandla med SD. Ulf Kristersson säger i intervjun att Dousa ”fångade något”. 

– Jag vet inte om Dousa menade precis så, men han fångade något när han talade om att han var trött på hyckleriet och dansen kring Sverigedemokraterna, säger Ulf Kristersson till SvD och menar att det finns en dubbelmoral i att vissa låtsas att SD inte har haft något inflytande. Enligt honom har C och L accepterat att SD är med i flera avgörande frågor, som i valet av en ny talman och att avsätta Stefan Löfven.

Liknar Jan Björklund med Fredrik Reinfeldt 

För snart två veckor sedan meddelade Jan Björklund att han kommer att avgå som partiledare. Ulf Kristersson säger till SvD att han tror att det är en ”dålig idé” att leda sitt parti i en speciell situation, och därefter avgå.

Han jämför samtidigt Jan Björklund med Fredrik Reinfeldt, som lämnade partiledarposten för M under valnatten 2014 – något som Reinfeldt har fått kritik för. 

– Vi har upplevt det på nära håll även i mitt parti och det är en svår position att vara i. Jag lyckönskar dem verkligen, de har en otroligt viktig process framför sig, säger han till Svenska Dagbladet.  

Expressen har sökt Liberalerna och Sverigedemokraterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.