Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson anklagad för att ha roffat till sig lägenhetskontrakt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ersta. Ulf Kristersson fick en lägenhet av Ersta Diakonisällskap. Lägenheter som skulle användas till tonårsflickor med problem eller hotade kvinnor.
Foto: Caroline Tibell / Svd / Scanpix

Nya socialförsäkringsministern Ulf Kristersson har anklagats för att ha roffat åt sig ett exklusivt lägenhetskontrakt som egentligen skulle ha gått till sjuka eller behövande. 

- Det var bra att det utreddes grundligt för det visade sig att jag inte gjort något fel, säger han.

Ersta Diakonisällskap har 250 lägenheter i Stockholm som ska användas för uthyrning till tonårsflickor som har problem eller hotade kvinnor som behöver en tillfällig fristad.

 Efter förra valet handplockades Ulf Kristersson som nytt borgarråd med ansvar för socialpolitiken i Stockholms stad. Han bodde då i Strängnäs men behövde en bostad i Stockholm och genom kontakt med Erstadirektören Thorbjörn Larsson, som också är KD-politiker, fick han ett exklusivt lägenhetskontrakt vid Ersta på Södermalm i Stockholm.

Polisutredning startades

 Avslöjandet blev en stor skandal och en polisutredning om mutbrott startades eftersom Ulf Kristersson i sin roll som politiker också hade affärsförbindelser med Ersta. Han friades senare.

 - Vi hade ett temporärt lägenhetskontrakt utan besittningsskydd under några år och det ifrågasattes och jag anklagades för alla möjliga saker. Det var bra att det utreddes grundligt, säger han när Expressen träffar honom efter regeringens konselj på slottet hos kungen.

 Lägenheten har han nu lämnat tillbaka till Ersta.

 - Vi har ett hus i Strängnäs som vi flyttar tillbaka till, säger Ulf Kristersson.

 Hans fru Birgitta Ed äger PR-byrån Springtime, där bland andra Socialdemokraternas valgeneral Bo Krogvig arbetar. Byrån är nischad mot medicin och hälsa - områden som den nya socialförsäkringsministern också kommer att ansvara för i regeringen.

 Ulf Kristersson äger också en fastighet ihop med Göran Thorstenson som också grundade Springtime tillsammans med hans fru och nu sitter i styrelsen. Torstensson, Kristersson och Birgitta Ed äger ett fritidshus med strandtomt som är värt omkring två miljoner kronor i Strängnäs.

"Viktig reform"

 Ulf Kristersson tar över efter en av Sveriges mest utskällda ministrar - Cristina Husmark Pehrsson. Hon har fått personifiera en sjukförsäkringsreform som anklagats för att vara hård och hjärtlös.

 - Regeringen har gjort en viktig reform när en sjukförsäkring som inte fungerat har gjorts om. Jag tror man är tydlig med att det här ska hjälpa människor tillbaka men det är viktigt att det inte får konsekvenser som vi inte avsett, säger Ulf Kristersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.