Ersta. Ulf Kristersson fick en lägenhet av Ersta Diakonisällskap. Lägenheter som skulle användas till tonårsflickor med problem eller hotade kvinnor. Foto: Caroline Tibell / Svd / Scanpix
Ersta. Ulf Kristersson fick en lägenhet av Ersta Diakonisällskap. Lägenheter som skulle användas till tonårsflickor med problem eller hotade kvinnor. Foto: Caroline Tibell / Svd / Scanpix

Kristersson anklagad för att ha roffat till sig lägenhetskontrakt

Publicerad
Uppdaterad
Nya socialförsäkringsministern Ulf Kristersson har anklagats för att ha roffat åt sig ett exklusivt lägenhetskontrakt som egentligen skulle ha gått till sjuka eller behövande.
- Det var bra att det utreddes grundligt för det visade sig att jag inte gjort något fel, säger han.
Ersta Diakonisällskap har 250 lägenheter i Stockholm som ska användas för uthyrning till tonårsflickor som har problem eller hotade kvinnor som behöver en tillfällig fristad.
Efter förra valet handplockades Ulf Kristersson som nytt borgarråd med ansvar för socialpolitiken i Stockholms stad. Han bodde då i Strängnäs men behövde en bostad i Stockholm och genom kontakt med Erstadirektören Thorbjörn Larsson, som också är KD-politiker, fick han ett exklusivt lägenhetskontrakt vid Ersta på Södermalm i Stockholm.

Polisutredning startades

Avslöjandet blev en stor skandal och en polisutredning om mutbrott startades eftersom Ulf Kristersson i sin roll som politiker också hade affärsförbindelser med Ersta. Han friades senare.
- Vi hade ett temporärt lägenhetskontrakt utan besittningsskydd under några år och det ifrågasattes och jag anklagades för alla möjliga saker. Det var bra att det utreddes grundligt, säger han när Expressen träffar honom efter regeringens konselj på slottet hos kungen.
Lägenheten har han nu lämnat tillbaka till Ersta.
- Vi har ett hus i Strängnäs som vi flyttar tillbaka till, säger Ulf Kristersson.
Hans fru Birgitta Ed äger PR-byrån Springtime, där bland andra Socialdemokraternas valgeneral Bo Krogvig arbetar. Byrån är nischad mot medicin och hälsa - områden som den nya socialförsäkringsministern också kommer att ansvara för i regeringen.
Ulf Kristersson äger också en fastighet ihop med Göran Thorstenson som också grundade Springtime tillsammans med hans fru och nu sitter i styrelsen. Torstensson, Kristersson och Birgitta Ed äger ett fritidshus med strandtomt som är värt omkring två miljoner kronor i Strängnäs.

"Viktig reform"

Ulf Kristersson tar över efter en av Sveriges mest utskällda ministrar - Cristina Husmark Pehrsson. Hon har fått personifiera en sjukförsäkringsreform som anklagats för att vara hård och hjärtlös.
- Regeringen har gjort en viktig reform när en sjukförsäkring som inte fungerat har gjorts om. Jag tror man är tydlig med att det här ska hjälpa människor tillbaka men det är viktigt att det inte får konsekvenser som vi inte avsett, säger Ulf Kristersson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag