Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krister vill återförenas med "Svarta änkan"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den 23 juni 1993 kraschade Kristers och den nu morddömde Carina Frödins kärleksförhållande.
Foto: Stefan Söderström / Tommy Pedersen

ARBOGA. Han överlevde Svarta änkans våldsamma knivhugg.

Nu träder montören Krister, 59, från Arboga fram i Expressen och berättar om de vilda åren med Carina Frödin, 51 - senare dömd för mord på sin make.

Samtidigt skickar han en kärlekshälsning till sin före detta sambo, som avtjänar livstids fängelse på kvinnoanstalten Hinseberg:

- Jag finns här för dig.

Den 23 juni 1993 kraschade Kristers och den nu morddömde Carina Frödins kärleksförhållande. Det är, nästan på dagen, 20 år sedan.

Först nu orkar Krister träda fram med namn och bild och berätta. Det var ett omtumlande dygn, minns han.

- Samma kväll som det hände pratade vi om att gifta oss och jag ringde till Carinas mamma och berättade om den glada nyheten.

Men efter halv två på natten, då Krister somnat i soffan i vardagsrummet, plockade Carina Frödin av okänd anledning fram en kraftig förskärare vitt skaft.

Hugget som hon utdelade i Kristers högra lår var kraftigt och djupt.

- Jag vaknade inte när hon högg mig utan först när de drog ut kniven ur låret, berättar han. Dagen därpå var hela benet knallblått.

Han drar upp byxbenet och visar det sex centimeter långa ärret i huden när vi sitter utanför hans lilla radhus i Arboga.

- Mitt senaste minne av Carina, säger han med ett skevt leende.

Under polisutredningen framkom uppgifter om att han sambo, efter hugget, rusat in till en granne. Hon var uppriven, skrek:

- Ring ambulans, jag tror att jag kan ha dödat Krister.

Siktade mot halsen

Senare fick Krister veta att hans sambo siktat mot halsen, men lyckligtvis "bara" träffat i benet. Däremot fick han aldrig veta varför hon attackerade - och under den följande rättegången gjorde han allt för att hjälpa henne.

- Jag tyckte inte att det hjälpte att hon dömdes till ett fängelsestraff, men så blev det ju ändå till slut. Nu skulle jag vilja träffa och prata med henne. Vad som än hänt mellan oss så finns det en massa värme hos henne som jag uppskattar.

- Hon fäste sig vid mig och jag vid henne.

"Jag älskade Carina"

När paret kom ut flyttade hon in hos honom i en trerummare i Norrköping. De åkte på semesterresa till Grekland. De planerade att förlova och gifta sig.

- Jag älskade Carina, säger Krister.

Men efter knivöverfallet, rättegången och det följande fängelsestraffet kraschade deras förhållande.

Krister träffade en ny kvinna.

För Carina Frödin fortsatte det i raketfart utför.

Mannen ströps i sängen

Tio år efter knivattacken greps hon av polisen på nytt, efter att ha strypt en före detta pojkvän i sängen med en elsladd efter en fest. Under polisutredningen gjordes en rekonstruktion av händelsen. I den filmen hävdade Carina Frödin att hon inte hade dödat mannen med uppsåt, utan agerat i självförsvar.

Hon dömdes till tio års fängelse i tingsrätten för mord. En dom ändrades till åtta för dråp i hovrätten.

Satte eld på bostaden

Efter avtjänat straff kom hon ut i frihet, men den 18 januari 2010 satte hon eld på sin och dåvarande maken Pierre "Pigge" Axelsson Andrés, 46, gemensamma lägenhet i Grängesberg.

Hennes exfästman Krister blev chockad när han fick veta vad hon hade gjort.

- Jag blev förskräckt, helt tom. Hon hade ju avtjänat ett långt straff och så hände det igen. Jag trodde först inte att det var sant. Jag visste inte ens att hon bodde i Grängesberg.

"Pigge" dog i eldhavet och Carina Frödin - omskriven som Svarta änkan - dömdes till livstids fängelse för mord. I en intervju med Expressen inne på fängelset i Ystad, försökte hon minnas den mörka kvällen:

- Det är väldigt lite jag kommer ihåg. Det är för mig helt oförklarligt att jag skulle tända eld på mitt eget hus, mitt eget hem, min egen hund som var som mitt barn. Samtidigt vore det sinnesjukt att säga något annat än att jag är ångerfull. Det är inte roligt att sitta för mord, att ha tagit livet av folk. Det är fruktansvärt. Jag får inte in det, nu när jag är nykter och drogfri. Jag har knappt något svar.

" Det kändes bra"

Efter den senaste fängelsedomen har Carina Frödin, som hunnit bli 51 år under tiden bakom galler, och Krister fått ny kontakt igen.

- Det började med att jag skickade ett brev till henne. Sedan kom det ett vykort tillbaka, där hon avslutade med "kram". Det kändes bra.

Han vill att exsambon ska veta att han finns och stöttar henne den dag hon får lämna fängelselivet.

- Det är tufft att komma ut efter ett långt fängelsestraff. Jag vill kunna hjälpa Carina, finnas här för henne. Den kärleken har inte släppt. Vi hade det bra tillsammans.

Han skickar också en varm, kärleksfull hälsning direkt till henne genom Expressen:

- Behöver du något, så finns jag här för dig.

Krister överväger nu också att ansöka om ett besökstillstånd på Hinsebergsanstalten, anstalten där hon avtjänar sitt långa fängelsestraff.

- Jag har haft tankar på att åka och hälsa på Carina för att prata med henne, nu när vi fått kontakt med varandra igen.

skriver brev. Krister har tagit upp kontakten med Carina Frödin, känd som Svarta änkan, och funderar på att hälsa på henne. Foto: Stefan Söderström

Carina frödins 3 domar

Januari 2010: Mordet på "Pigge"

Så här skriver Falu tingsrätt i domen 28 juni samma år mot Carina Frödin:

Det är till en början utrett att det brunnit i makarna Andrés lägenhet, att branden startat i norra hallen eller i sovrummet och att Pierre Axelsson André avlidit av koloxidförgiftning till följd av branden och att det förelegat fara för brandspridning till hela byggnaden och för hyresgästernas liv och hälsa särskilt för "N N" (namnet på "Pigges" son) som fanns i brandlägenheten.

Enligt rättens uppfattning talar brandplatsundersökningen och övrig teknisk bevisning i denna del med hög grad av sannolikhet för att branden var anlagd.

Tingsrätten finner genom den sammantagna bevisningen utrett att Carina André har anlagt branden och hon måste ha insett att fara förelegat för omfattande förstörelse av annans egendom och den fara som förelegat för människors liv och hälsa. Carina André skall därför fällas till ansvar för mordbrand.

Straffet: Livstids fängelse för mord, försök till mord och grov mordbrand, fastställdes av Svea hovrätt den 27 augusti 2010.


23 juli 2003: Arbogadråpet

Så här skriver Svea hovrätt i domen 31 mars 2004 därpå mot Carina Frödin:

Av den skriftliga bevisningen har framkommit att Carina Frödins blod fanns på "N N":s (offrets namn) T-shirt och att DNA som inte kunde uteslutas komma från Carina Frödin fanns under "N N":s naglar.

Carina Frödin har vidgått att hon lagt kabeln ett varv runt "N N":s hals för att skrämma honom, men har uppgett att hon inte genom detta har orsakat "N "N":s död och att hon inte vet hur övriga varv lagts dit.

Carina Frödin har inte gjort något för att hjälpa "N N" då hon säger sig ha upptäckt honom liggande på golvet. Hon har varken ringt polis eller ambulans. I stället har hon bytt kläder och packat en väska.

Sammantaget finner hovrätten således att de omständigheter som talar emot Carina Frödins skuld inte är av sådan styrka att de, vare sig sammantagna eller för sig, inger rimligt tvivel om att Carina Frödin, då ingen annan, har berövat "N N" livet.

Straffet: Tio års fängelse i Västmanlands tingsrätt den 15 januari 2004, en dom som mildrades av Svea hovrätt till åtta års fängelse för dråp.


23 juni 1993: kniv-attacken mot Krister

Döms för grov misshandel 1993 sedan en fest spårat ur i hennes och dåvarande pojkvännens Kristers lägenhet i Arboga Pojkvännen somnade i en soffa - av okänd anledning tog Carina Frödin, som tidigare hette André i efternamn, fram en förskärare från köket och högg honom i låret.

Straffet: Ett års fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.