Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristdemokraternas senaste siffror: 3,5 %

Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor har just nu 3,5 procent av rösterna, enligt den senaste Demoskopmätningen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Enligt den senaste SVT/Sifo-mätningen har KD-ledaren Ebba Busch Thor fått sämre stöd av sina väljare.
Foto: Simon Hastegård

Kristdemokraterna har just nu 3,5 procent av rösterna, enligt den senaste Demoskopmätningen.

Det innebär att partiet hamnar under riksdagsspärren.

Om det hade varit val i dag hade partiet åkt ur riksdagen.

– Det är självklart en för låg siffra, säger Ebba Bush Thor, partiledare för Kristendemokraterna.

Kristdemokraterna kan se sina dagar räknade. Enligt den senaste Demoskopmätningen har partiet just nu endast 3,5 procent av rösterna.

Mätningen visar att om det hade varit val i dag hade partiet inte platsat riksdagen med sina 3,5 procent. Riksdagsspärren ligger på 4 procent.

Även den senaste mätningen som gjordes i september visar samma siffror.

Siffrorna är dock inte statistiskt säkerställda.

Ebba Bush Thor har varit osynlig

Demoskops vd Anders Lindholm anser dock att siffrorna inte är låga.

– Siffrorna brukar lyftas när man närmar sig valet. Det är klart att Ebba Busch Thor som inte har varit helt synlig har gjort att det tar lite tid att få förtroende hos väljarna, säger han.

Vad innebär det här för partiet?

– De är luttrade i den här frågan att man befinner sig strax under eller över riksdagsspärren, men mönstret är att val efter val är ju det att man lyfter sig, säger Anders Lindholm och fortsätter:

– De måste göra egna avtryck. Det är där de befinner sig precis nu att göra eget avtryck. Sedan får vi komma ihåg att Ebba Bush Thor har indikerat en liten mer ny och konservativ färdriktning.

KD-ledaren Ebba Bush Thor medger att siffra är för låg.

– Det är självklart en för låg siffra. Det jag kan konstatera är att det tar tid att bygga ett förtroende. Vi är nu ännu tydligare med att vi vill vara det alternativ i svensk politik som både med hjärta och hjärna ger svar på den stora flyktingkatastrofen och jag hoppas på sikt att väljarna kommer att belönas med det, säger hon.

Enligt den senaste SVT/Sifo-mätningen har KD-ledaren Ebba Busch Thor fått sämre stöd av sina väljare. Endast 13 procent har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren, vilket är ett tapp på 21 procent från mätningen i januari.

På frågan hur KD-ledaren ser på det låga förtroendet som väljarna har på henne svarar hon:

– Jag konstaterar att det tar tid att bygga förtroende och att vara politiker handlar om att förtjäna väljarnas förtroende och jag hoppas att jag kommer att göra det på sikt och ser fram emot att fortsätta de kommande månaderna, säger hon till Expressen.

Förutom att partiet tappar väljare har det uppstått flera konflikter gällande Decemberöverenskommelsen.

Decemberöverenskommelsen splittrar partiet

Expressen rapporterade tidigare att frågan inför den viktiga omröstningen på rikstinget i Västerås, som började under torsdagen, har splittrat partiet.

De tidigare KD-ledarna Göran Hägglund och Alf Svensson står bakom Ebba Busch Thor när hon försvarar uppgörelsen.

Men flera tunga KD-profiler argumenterar också för att bryta överenskommelsen.

Bland dem är EU-parlamentarikern Lars Adaktusson.

I onsdags blev det också känt att det startats ett Facebookupprop inför KD-omröstningen. Tusentals personer hade i onsdagskväll anmält sitt stöd för de som vill bryta Decemberöverenskommelsen.

Interna konflikter

De interna konflikterna kan innebära att det krisartade partiet riskerar nu att tappa flera väljare - och därmed åker ut ur riksdagen.

Borde känna desperation

Enligt Expressens politiske kommentator K-G Bergström har partiet all rätt att känna desperation och syftar på att partiet har tagit åt populistiska förslag, som har inneburit tiggarfria zoner för att skärpa tonen mot romerna.

– Det är desperation och partiet har alla skäl att vara desperata. De har ett för svagt stöd för att egentligen platsa riksdagen och de har varit beroende av moderata taktiska röster val efter val. Om Moderaterna försvagas kommer det bli allt svårare för KD att taktikrösta, säger K-G Bergström.

"Vi behöver synas mer"

Men riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) menar att partiet har jobbat för mycket internt och att KD-ledarens frånvaro också kan ha påverkat siffrorna.

– Vi ha synts väldigt lite och Ebba har varit föräldraledig. Vi har jobbat väldigt mycket på att lägga vår budget som vi presenterade förra veckan. Jag förstår att vi behöver vara tydliga och synas mer, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.