Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristdemokraternas flört med SD-väljarna

Skärper tonen. Kristdemokraternas partiledare tar upp kravallerna i Stockholms förorter i dagens partiledardebatt - och lägger delvis ansvaret för oroligheterna på invånarna själva.
Foto: Robban Andersson

Husby-upploppen beror till viss del på självvald utsatthet.

Det menar Göran Hägglund som nu vill se hårdare krav.

Expressen kan i dag avslöja Kristdemokraternas nya strategi för att klara sig över riksdagsspärren.

- Man vill locka sådana som tycker att Sverigedemokraterna har en poäng, men inte vill rösta på dem, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap.

I dag ägnar Göran Hägglund sitt tal i riksdagens partiledardebatt åt upploppen i Husby och andra Stockholmsförorter.

Det nya tuffare budskapet som Kristdemokraterna vill nå ut med är att samhället måste ställa högre krav på individen.

Utgår från Husby

Husby-veckans händelser blir utgångspunkten för KD-ledarens frågor till de andra partiledarna.

- Hårdare straff ska naturligtvis alltid diskuteras. Men detta handlar mycket om hårdare krav i skolan till exempel. Man ska inte acceptera dålig disciplin, och accepteras inte det finns tydliga sanktioner. Vi kan välja att göra rätt eller fel. Vi har ett ansvar för våra egna liv, oavsett under vilka livssituationer vi lever, säger Göran Hägglund.

Självvald utsatthet

Partiledarens analys av orsakerna till Husby-upploppen är att det under en lång tid byggts upp en kultur av en till viss del självvald utsatthet, säger Hägglunds presschef Johan Ingerö:

- Det man kallar för offermentalitet ibland. Det är ingenting som började i tuffa områden utan det börjar i politiken. Vi har sänkt förväntningarna på folk. Vi har sagt att om inte allting är busenkelt är det rimligt att man hivar sten, det är ett helt resonemang som Göran Hägglund tar avstånd ifrån.

Många debattörer har framhållit att händelseutvecklingen i Husby inte är acceptabel men förklarlig, med tanke på sysslolöshet och ekonomisk utsatthet.

Det avfärdas i dagens partiledardebatt som nonsensresonemang av Göran Hägglund.

"Fantastisk demokrati"

- Vi lever i ett land som är fenomenalt med fantastisk välfärd, ett exempellöst jämnt fördelat välstånd, vi har fri skola och fri sjukvård, vi har fantastisk demokrati, generösa sjukförsäkringar och bra bidrag. Det finns alla möjligheter i Sverige att faktiskt se framåt och ta ansvar för sitt eget liv. Får man höra att det är rätt att göra uppror och att man är offer för strukturer har man ursäktat nästan varje handling med detta, säger Göran Hägglund.

Den nya hårdare krav-linjen kommer i en tid när Kristdemokraterna i en opinionsmätning efter en annan hamnar under riksdagsspärren.

"En agendaförflyttning"

- Det är helt klart en agendaförflyttning vi ser. Man för fram andra frågor än de man brukar. Partier vill väldigt sällan erkänna att de tagit ett beslut att förändra sig. Det man gör är att porträttera en ny politik, eller åtminstone en agendaförflyttning, som att det är något man tyckt hela tiden. De gör det här för att profilera sig, och ge skäl att rösta på dem, säger Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet.

Göran Hägglund till Elisabeth Marmorstein och Karl-Johan Karlsson i Expressens partiledarutfrågning:

"Bland sverigedemokratiska väljare så finns det ju ett inslag av proteströstande, man vill ge etablissemanget en spark i baken, eller vad det nu kan vara. Röra om i grytan och så där. Det finns ganska många där som är öppna för att lyssna på andra partier. Landsbygdens betydelse är ju ett område där vi har väldigt mycket mer att göra som parti för det bor väldigt många människor där ute som upplever att ingen lyssnar eller ser eller förstår deras situation. Trots att vi har en väldigt stark förankring i väldigt stora delar av landet. Vi borde kunna bli bättre på att artikulera deras uppfattningar, utan att sammanblandas med Sverigedemokraterna, för det är något annat, men att tala till de personerna och presentera vår politik."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.